Titularizare. Mesaj de revoltă: ”Poate o să plec, de fapt sigur o să plec. E doar o chestiune de viitor apropiat sau mai târziu puțin”
Rocsana Rusin a povestit pe pagina de Facebook o întâmplare petrecută în urmă cu doi ani, atunci când inspectorul şcolar de sector nu-i găsea titlul masterului pe care tânăra îl făcuse. Din acest motiv, aceasta nu putea preda la liceu. Rocsana Rusin a vorbit despre toate dificultăţile pe care le-a întâmpinat.
Iată postarea:
"Story time cu bătaie de joc
Well, m-am tot gândit dacă să scriu sau nu pățania asta sau poate ar trebui să aștept măcar până mâine. Dar când trăiești aici devine dificil să nu refulezi și să stai cu speranța obținerii mărului mic sau nimic.
Acum 2 ani am avut un tămbălău cu inspectoratul școlar de sector care nu găsea într-o listă titlul masterului pe care eu îl făcusem, deci nu puteam preda la liceu.
Tevatură, circ, telefoane, drumuri și în final titlul studiilor și-a găsit loc în listă
Dar cum Sisif n-a venit azi la muncă și a trebuit să-i fac eu treaba, m-am dus la inspectorat să depun dosarul pentru titularizarea în baza articolului 253, o titularizare internă, dar pentru care trebuie să îndeplinești niște condiții (destule).
Ajung la locul cu pricina și mă întâmpină paznicul și-mi spune: "domnișoară, nu se poate, articolul este neconstituțional, deci nu se depun dosarele." Da, e 2 aprilie, 1 a fost ieri și ce-mi zice omul ăla nu era o glumă. După jumătate de oră vin și cei de acolo și îmi confirmă că la 7 dimineața au fost anunțați să nu primească dosarele pentru că 253 nu e ok.
Dacă ești măcar 10% sănătos la cap, îți pui următoarele întrebări: de ce dracului nu ați spus de la începutul anului școlar că nu se poate să beneficiem de o prevedere legală de care au beneficiat zeci de mii de profesori de vreo 8 ani? de ce ne lăsați ca pe proști până în ziua depunerii dosarului, nici măcar cu o zi înainte să ne spună cineva? de ce după decizia CCR care trebuie pusă în aplicare în termen de 90 de zile, voi tot nu ați făcut nimic și v-ați găsit azi că e nevoie de ordonanțe de urgență sau de ordin de ministru?
CCR a considerat că a te titulariza în interiorul școlii, deși tu ai nevoie de note peste 7 obținute la concurs național, este ceva rău pentru că e cumva o cale "neortodoxă" față de "sfântul" examen de titularizare dat vară de vară de către unii despre care mulți cred că sunt doar niște...pierde-vară.
Să ne înțelegem: toată școala pe care eu am făcut-o, de când m-a trimis mami în clasa I și până acum, în anul 2 de doctorat, a fost făcută pe bune. Adică eu nu am absolut nicio problemă cu obținerea unui post la catedră prin examen națioal. Din contră. Problema mea e cu examenul în forma lui actuală și felul în care te degradează.
De trei ori am dat examenul ăsta, plus unul de definitivat care e cam același lucru
Prima dată când am dat examenul ăsta a fost fix în vara când terminam licența; eram vai de capul meu cu toate grămadă, metodica aia mi se părea ( și chiar este) curat meșteșug de tâmpire. M-am dus la examen și am scris liber, ca în facultate așa cum scriam la examene eseuri. Așa credeam eu că trebuie să fie un profesor: să fie mult peste manual, să-l ia dracu de manual! Mare 7 ce mi-am luat și nu pricepeam de ce. Ulterior mi s-a explicat că notele mari la titularizare se iau atunci când scrii ca la bacalaureat, adică mai cu scheme superficiale și fără prea multe lucruri care nu se găsesc în manuale pentru că îți corectează colegii tăi, profesori cu gradul I. Unele grade au fost obținute pe la Cahul și alte centre de prestigiu cultural. Amu, prost să fii, dar interesul e interes. Turele următoare am scris ca la bac și am luat peste 9, definitivatul cu 9,67. Nu m-am simțit cu nimic mai bună decât primul an când am luat 7. Din contră, am simțit că mi-am coborât nivelul foarte mult.
Poate din curiozitate veți căuta un subiect de istorie de la titularizare și o să vedeți de ce suntem o nație de spasmodici intelectual. Îți stă mintea în loc: prezintă un eveniment din primăvara anului 1917 și două caracteristici ale acestuia/ prezintă două trăsături ale unui eveniment din anul 1492/ prezintă două cauze și trei consecințe. E nevoie să scrii explicit, ca la gâgă: o cauză este/ un efect este, pentru că, probabil, dintr-un eseu demn de cineva ieșit de pe băncile facultății care a citit (nu manuale) nu se înțelege unde e cauza sau unde e efectul. Știți că sunt profesori care învață doar din manuale și iau examenul cu note mai mari de 8 sau 9? Fraților, în ce lume trăim dacă manualul e literă de lege?? El e un auxiliar, nu o Evanghelie. Am vaorbit cu profesori din facultate care se găseau în impas în fața unui subiect pentru că pur și simplu era formulat idiot și te obliga să schematizezi un întreg puzzle care e o imagine de ansamblu. Și am avut profesori buni în facultate, oameni care știu carte. Refuz să cred că cineva care m-a învățat regimuri politice totalitare și-mi făcea cursuri despre extrema dreaptă nu ar fi fost capabil să rezolve așa subiect. Dar pur și simplu ele sunt de o stupiditate care te blochează fix dacă tu nu ești un șoarece de manual. Aici e hiba!
Apoi o luăm așa moral...e normal să-ți dea loc de muncă un coleg de-ai tăi, în loc să te verifice un for superior? Universitatea poate? Ce-mi garantează mie că un profesor de liceu e în măsură, măcar teoretic, să-mi dea mie o notă? Sunt foarte sigură și am și cunoscut și am și avut eu profesor de istorie grozavi, foarte bine pregătiți și care nici nu se sinchiseau de manual. Dar temperatura de la sol e alta, iar ei, cei buni, sunt tot mai puțini. Știu că sunt oameni cu grade luate pe bune, cu doctorate muncite, dar nu uitați că suntem în România: țara unde camerele la bac și verificarea de plagiat încă dau fiori multora.
Te duci, dai examenul, iei o notă acolo și apoi te duci la târgul de vite. Da, ședințele publice de ocupare a posturilor sunt târguri de vite unde vezi că practic anii tăi de școală devin nimic. Posturi? Hai bine, dă-mi semn când termini de râs la gluma asta. Catedre dosite, ore date pe sub mână unora și altora și în ședință sunt 100 de oameni și 3 posturi de titular. Restul sunt frânturi și ajungi să predai în 4 școli. Articolul 253 era o scăpare pentru fraierii ăia cu note mari care totuși nu au luat post, dar au muncit în scoală câțiva ani până s-au prins ăia că ăștia nu sunt chiar handicapați și poate merită titularizarea.
Ca să faci media să iei un post, pe lângă scris ai și o inspecție unde ești repartizat automat. Adică te vezi teleportat la o clasă pe care nu o cunoști, cu copii care poate se simt timorați și se blochează (ce să vezi!) în fața unui necunoscut. Și te pomenești că tu iei mare 8 că "nu ai stimulat copiii". De fapt vouă nu vă pasă de copii dacă îi tratați ca pe niște ființe care ar trebui să fie la cheremul vostru și să se simtă fix cum vreți voi ca să vă iasă vouă bine regia. Nu, e normal să te simți ciudat când e cineva nou și care încearcă să lucreze cu tine. Copiii reacționează normal, voi sunteți tâmpiții! Mie mi-au reproșat și că "știi prea multe, unde ai terminat tu facultatea?".
Da, perfect legitimă întrebarea: păi și de ce nu pleci din sistem?
Poate o să plec, de fapt sigur o să plec. E doar o chestiune de viitor apropiat sau mai târziu puțin. Dar acum stau pentru că încă am forță să fac ceva, încă mi se pare că e nevoie să faci ce îți stă în putere să miști lucrurile. Pentru că-mi plac copiii. Pentru că-mi place istoria. Pentru că e o satisfacție al dracului de mare să știi că ai ajutat pe cineva să facă ceva bun, că ce știi tu a ajuns și la alții. Dacă vă detest pentru ceva, aia e sârguința cu care cultivați ignoranța și servilismul. Pentru educația aia de tipul capul plecat sabia nu-l taie. Da,bă, dar nici soarele nu-l ajunge! Faceți un examen cinstit, corectat cum trebuie de oameni neimplicați direct în sistem și nu-i mai umiliți pe profesori! Nimic nu doare mai tare decât să știi că poți și să vină un cretin să-ți spună că de fapt "nu poți să iei 7 la titularizare". Subminați orice încredere în sine a profesorilor și vă așteptați să vă dăm cetățeni demni și cu mintea limpede. Nu! Nu poți să îți faci treaba bine când știi că ești la cheremul cuiva și trebuie să reactualizezi jurământul de vasalitate anual sau la 3 ani".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News