Titanicul României, 31 de ani de la tragicul eveniment. Știrea de ”fapt divers” cu 161 de morți
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Se împlinesc, astăzi, 31 de ani de la scufundarea navei Mogoşoaia, la Galaţi. Tragicul eveniment, supranumit şi Titanicul României, a însemnat moartea a 161 de persoane. 

Nava Mogoșoaia s-a ciocnit cu un remorcher bulgăresc, pe o ceață densă, în dimineața zilei de 10 septembrie 1989. Autoritățile comuniste ale vremii au trecut sub tăcere catastrofa. În ziare a apărut doar o știre de câteva rânduri la rubrica "Fapt divers", în care dimensiunea dezastrului a fost bagatelizată.

”Duminică, 10 septembrie, pe Dunăre, în condiţii de vizibilitate redusă, o navă românească de pasageri s-a ciocnit cu un remorcher ce naviga sub pavilion bulgar. Ca urmare a ciocnirii, nava românească de pasageri s-a scufundat. Din cei 169 de pasageri şi 10 membri ai echipajului, au fost salvate 18 persoane. Operaţiunile de salvare continuă. La indicaţia conducerii partidului şi statului, personal a tovarăşului Nicolae Ceauşescu, s-a constituit o comisie guvernamentală pentru a cerceta la faţa locului cauzele producerii accidentului”, se arată în presa vremii, conform Adevărul

Vinovat de producerea tragicului accident a fost găsit, în 1993, comandatul remorcherului bulgar. În 1993, justiția din România l-a condamnat, în lipsă, la 10 ani de închisoare pe acesta, pe care l-au găsit vinovat de distrugere și neglijență în serviciu. A făcut doar câteva luni de închisoare în România, iar apoi a fost extrădat în Bulgaria.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel