Data actualizării:
Data publicării:

Tiroidita autoimună: Ce este și de ce apare. Dr. Ruxandra Dobrescu, explicații

Autor: Florentina Constantin | Categorie: Sanatate
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Ruxandra Dobrescu, medic endocrinolog, a explicat ce este tiroidita autoimună și cum apare.

"Tiroidita cronică autoimună este o afecțiune endocrină frecventă cauzată de o "dereglare" a sistemului imun care confundă tiroida cu ceva străin, care trebuie atacat și îndepărtat. De aici și numele: "autoimună". I se mai spune și tiroidita Hashimoto, după numele chirurgului japonez care a descris-o pentru prima dată în 1912.

De ce apare tiroidita autoimună

Mecanismul exact de apariție nu este încă complet elucidat, însă tiroidita pare că apare la persoane predispuse genetic pe fondul unor factori declanșatori - un stres intens sau o infecție virală. Apare mai frecvent la femei (mai exact de 7-8 ori mai frecvent decât la bărbați) și este influențată de unii factori nutriționali, cum sunt aportul de iod, fier și seleniu.

Ce se întâmplă în tiroidita cronică

Sistemul imun începe să formeze anticorpi (proteinele care ne apără de infecții) și antrenează limfocite, celulele “de apărare”, împotriva tiroidei. Se produce astfel un atac autoimun continuu asupra celulelor tiroidiene care, în timp, sunt distruse. Acest proces distructiv poate începe lent și poate dura ani mulți până să fie diagnosticat.

La început tiroida încă funcționează corect și funcția tiroidiană este normală. Treptat, pe măsură ce se distrug celulele tiroidiene, apare hipotiroidismul, adică insuficiența tiroidiană și acesta este momentul în care cineva începe să aibă nevoie de tratament cu hormoni tiroidieni (Euthyrox sau alternative).

Ce nu este tiroidita cronică

Deși apare, cum îi spune și numele, prin mecanism autoimun, tiroidita cronică nu înseamnă imunodepresie, adică o scădere a imunității! Sistemul imun funcționează eficient în combaterea infecțiilor în general", a explicat dr. Ruxandra Dobrescu pe pagina sa de Facebook.


"Dacă analizele ies bine, pot să am totuși probleme cu tiroida?"

În urmă cu ceva timp, medicul atrăgea atenția asupra problemelor care ar putea apărea la nivelul tiroidei, chiar dacă analizele ies bine.

"Dacă analizele ies bine, pot să am totuși probleme cu tiroida? Da, pentru că pot să am, de exemplu, un nodul tiroidian, chiar un cancer tiroidian care nu se manifestă nicicum și nici nu modifică analizele de sânge uzuale.

Din acest motiv, când investigăm tiroida, folosim teste care ne arată cum funcționează tiroida (adică analize de sânge) și metode de imagistică pentru a vedea care e structura, adică cum “arată” tiroida (ecografie, tomografie etc). 

Nu există o listă “standard” de analize pentru toată lumea, de asta este important să mergem la medic când avem o problemă. Rezultatele analizelor vor fi și ele interpretate de medic, ținând cont de istoricul medical al fiecarui pacient.

La analizele de sânge verficăm hormonii tiroidieni (TSH și fT4), eventual unii anticorpi, dacă bănuim un fond de tiroidită autoimună și eventual markerii tumorali (calcitonina și antigenul carcino-embrional) dacă bănuim un carcinom medular tiroidian.

Ecografia tiroidiană descrie nodulul identificat, poate identifica și alți noduli de care nu știam și ne arată dacă există ganglioni limfatici suspecți la nivelul gâtului. 

Puncția tiroidiană cu ac fin este o investigație simplă care folosește un ac foarte subțire pentru a preleva o cantitate mică de țesut tiroidian care este analizat la microscop de medicul anatomo-patolog și poate identifica prezența cancerului tiroidian.

Scintigrafia tiroidiană presupune injectarea unui trasor radioactiv (iod sau technetiu) care este captat de tesutul tiroidian functional. Se recomandă în hipertiroidie, pentru a verfica dacă un anume nodul este "cald", adică dacă el este sursa excesului de hormoni tiroidieni", a explicat medicul Ruxandra Dobrescu, pe Facebook.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel