Urmărește emisiunea live
Tipurile de pește care păstrează creierul sănătos
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Anca Murgoci
WhatsApp
Fotografie creată de Bronze Digitals, de la Pexels
Fotografie creată de Bronze Digitals, de la Pexels
Dr. Anca Hâncu, nutriționist, doctor în medicină, a vorbit despre alimentele care aduc beneficii creierului.

„Avem nevoie de pește gras, cum ar fi somon, macrou, sardine, hering, ton care ajută la procesele de învățare și memorie, dar și la prevenirea declinului cognitiv”, a spus Anca Hâncu la Neatza cu Răzvan și Dani, emisiunea matinală de la Antena 1.

„O variantă sănătoasă ar fi peștele la cuptor. Se poate pune și un sos de vin, adică apă cu vin și cu legume foarte multe care să îi dea aromă. Ideal ar fi un pește proaspăt, să fie un pește de captură”, a mai zis Anca Hâncu.

De asemenea, pentru sănătatea creierului, benefice sunt și fructele de pădure. În aceeași categorie intră și portocale, mandarinele și lămâile. 

VEZI ȘI: Postul Crăciunului: Cele patru alimente care au proteine complete. Dr. Hâncu: Conțin toți aminoacizii

Dr. Anca Hâncu, nutriționist, doctor în medicină, a vorbit despre meniul ideal în Postul Crăciunului.

„În această perioadă, se exclud proteinele și grăsimile de origine animală. În mod natural, scade sațietatea și crește senzația de foame. Și atunci, tendința firească a multor persoane care țin post, este să crească aportul de dulciuri, de diverse plăcinte, biscuiți, chec de post. S-ar putea, ca la finalul perioadei de post, să existe două-trei kilograme în plus”, a zis Anca Hâncu, doctor în medicină.

Variante sănătoase în Postul Crăciunului

„Sunt câteva alimente care conțin proteine de origine vegetală pe care este bine să le aveți la fiecare masă în diverse combinații. Vorbim de leguminoase - faimoasa fasole, linte, mazăre, năut, apoi semințe, cum ar fi de chia, cânepă, dovleac, susan. Vorbim și de oleaginoase cum ar fi nucile, migdalele, alunele, alunele de pădure. Vorbim și de vegetale: sparanghel, spanac, ciuperci. Mai sunt și cerealele, și pseudocerealele, cum ar fi amarantul și hrișca. Chiar dacă toate aceste proteine de origine vegetală nu conțin toți aminoacizii esențiali, când le vom combina, vom avea, la finalul zilei, o alimentație corectă”, a mai spus specialistul la Antena 1 în emisiunea Neatza cu Răzvan și Dani.

Cele patru alimente care au proteine complete

„Cânepa, amarantul, hrișca și soia sunt cele care au proteinele complete. Conțin toți aminoacizii. E bine să fie incluse în alimentație. De exemplu: soia cu varianta cu tofu.”, a mai zis Anca Hâncu.

„O budincă făcută dintr-o băutură de migdale sau de cocos, amestecată cu fulgi de ovăz, de orz sau de hrișcă și cu câteva fructe: afine, zmeură. Mai punem câteva migdale și avem un mic dejun foarte gustos. Putem presăra puțină scorțișoară. La prânz putem servi o supă cremă de linte, apoi o mâncare de hrișcă cu ciuperci sau o supă cremă de ciuperci cu niște paste de linte, cu dovlecel. Seara putem servi o mămăliguță cu sos de roșii la care adăugăm niște tofu sau niște pâine prăjită de secară, cu zacuscă, și cu tofu. Ca gustare, între mese, ar putea fi un dovleac copt, un măr copt, o gutuie coaptă sau câteva migdale, sau o băutură tot de migdale”, a mai spus Anca Hâncu.   

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel