Tipuri de drone. Generalul (r) Barbu a vorbit despre dezvoltarea acestei game de vehicule fără pilot și utilitatea lor în război
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
În războiul în desfășurare din Ucraina s-a văzut pentru prima dată utilitatea dronelor în acțiunile militare. Despre aceste vehicule zburătoare fără pilot a vorbit generalul (r) Cristian Barbu.

Cristian Barbu, general în rezervă, a vorbit despre dezvoltarea în ultimii ani a gamei de drone de pe piață, mai ales după ce acestea s-au dovedit a fi extrem de utile în războiul dintre Ucraina și Federația Rusă:

„Câte tipuri de drone sunt, că am auzit de drone de atac, drone de spionaj, etc?“, a întrebat Val Vâlcu.

„Subiectul este extrem de incitant pentru cei care doresc să vadă și să constate care este evoluția unei categorii anume de elemente zburătoare. Aceste idei vis-a-vis de un corp cu mai multe rotoare, care poate și să planeze, care poate să stea mai mult pe loc, au fost ceva mai vechi, însă tehnologiile care au dat voie ca acest tip de nou aparat de zbor să aibă o evoluție fulminantă a fost cea legată de comunicații și cea energetică.

CITEȘTE ȘI     -    EXCLUSIV  Pensiile militare sunt pensii speciale?! Generalul (r) Barbu: Orice astfel de manevră nu duce la îmbunătățirea serviciului militar și a capacității de luptă

Acestea sunt cele două aspecte care în ultimii 15 ani au făcut ca această categorie să fie împărțită de noi în 4-5 subclase. Începem de la micro UAV-uri (n.r. unmanned aerial vehicle - vehicul aerian fără pilot), care sunt de ordinul centimetrilor, până la UAV-urile care sunt în clasă 1:1 și pot fi de dimensiunea unui avion. Micro UAV-urile sunt extrem de interesante, pentru că se pot așeza undeva unde e mai greu să ajungi fără să fi observat.

Cele mai multe, pe care le vedem cel mai des, sunt mini UAV-urile, cu 4, 6 sau 8 elice. Aici avem și pe cele care sunt specializate în observații pe câmpul de luptă. În loc să ridic un balon și să privesc de la 100 de metri și să fiu ușor observat, pot să fac acest lucru cu o dronă și atunci pot să văd pe unde sunt soldații, blindatele, etc.

Dronele civile sunt pentru un perimetru redus și dacă sunt sub 250 de grame pot fi utilizate fără licență. Cele de peste 250 de grame necesită licență și motoarele au o disponibilitate de operare de ordinul orelor. Ele pot genera, de exemplu, o poziție viitoare pentru o lovitură. Sunt greu, însă, de lovit, pentru că sunt destul de flexibile și au și o fidelitate foarte bună pe cameră“, a spus, la DC News, generalul (r) Cristian Barbu.

CITEȘTE ȘI     -    EXCLUSIV  De ce SUA au distrus balonul chinezesc. Generalul Barbu: Au fost emoții. Dacă îl ratau, era o mare discuție / Riscurile cu astfel de obiecte zburătoare

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel