Tiparele de căldură ale feței ar putea dezvălui indicii esențiale despre sănătatea ta
O scanare rapidă a feței tale ar putea dezvălui, într-o zi, cât de bine îmbătrânești și dacă ești expus riscului de a dezvolta anumite boli.
Oamenii de știință din China au descoperit că o comparație a căldurii emise de nas, obraji și zona ochilor ar putea fi un "instrument ideal de monitorizare și screening pentru îmbătrânirea sănătoasă", potrivit ScienceAlert. Instruit cu date despre temperatura facială de la 2.811 participanți chinezi, cu vârste între 21 și 88 de ani, programul lor de inteligență artificială a identificat mai multe tipare termice faciale care ar putea sugera 'ceasul biologic' al unei persoane.
De exemplu, s-a constatat că temperatura nasului unei persoane scade cu vârsta mai repede decât alte regiuni ale feței, în timp ce temperatura din jurul ochilor tinde să crească odată cu vârsta. Aceasta înseamnă că cei care au nasuri mai calde și zone mai reci în jurul ochilor ar putea avea un ceas termic facial care ticăie mai lent. Dar ce legătură are asta cu sănătatea unei persoane?
Cercetătorii au descoperit că profilul termic al unei persoane era legat de anumiți factori de stil de viață și de sănătatea metabolică. Cei cu diabet au prezentat un profil termic facial mai în vârstă cu peste șase ani decât colegii lor sănătoși de aceeași vârstă. De fapt, modelul de învățare automată a fost capabil să proceseze și să analizeze automat harta termică facială a unei persoane pentru a prezice dacă aceasta avea o tulburare metabolică, precum boala hepatică grasă sau diabetul, cu o precizie de peste 80%.
În studiu, cei cu o tulburare metabolică aveau mai multe șanse să prezinte temperaturi mai ridicate în zona ochilor decât colegii lor sănătoși, de aceeași vârstă și sex. Mai mult, participanții cu tensiune arterială crescută au prezentat temperaturi crescute în zona ochilor și obrajilor, indiferent de sex. Bărbații cu hipertensiune au fost observați de obicei cu nasuri relativ mai reci.
"Ceasul termic este atât de puternic asociat cu bolile metabolice încât modelele anterioare de imagistică facială nu au fost capabile să prezică aceste condiții," spune Jing-Dong Jackie Han de la Universitatea Peking din China. "Sperăm să aplicăm imagistica termică facială în mediile clinice, deoarece are un potențial semnificativ pentru diagnosticarea și intervenția timpurie a bolilor." a mai adăugat el.
Chiar și printre cei născuți în același an, ceasurile biologice ticăie mai repede sau mai încet, ceea ce înseamnă că fiecare îmbătrânește diferit. De ani de zile, oamenii de știință au încercat să găsească modalități de a citi timpul pe această măsură ascunsă a sănătății. Dar, în afară de câteva opțiuni neinvazive, precum scanarea globului ocular uman, testele care măsoară semnele fizice ale îmbătrânirii biologice – în special cele din sânge – au fost greu de realizat într-un mod rapid, convenabil sau accesibil.
Fețele umane conțin "o bogăție de informații" care ar putea fi accesate cu ușurință în acest scop, susțin cercetătorii. În timp ce temperatura corpului central al unei persoane este cunoscută ca fiind una care scade odată cu vârsta, modul în care temperatura facială a unei persoane se schimbă în timp rămâne în mare parte necunoscut. Studiile au legat adesea temperaturile ridicate ale corpului de ratele metabolice ridicate, iar acum, se pare că același lucru este valabil și pentru temperaturile faciale.
Cercetările actuale sunt limitate de probele de date colectate de la oameni din China, ceea ce înseamnă că nu este clar dacă rezultatele pot fi generalizate pentru alte populații. Căldura emisă de față poate fi, de asemenea, afectată de mediul înconjurător și de emoții, motiv pentru care participanții au fost fotografiați într-o cameră cu temperatură controlată, în timp ce se aflau într-o stare calmă.
Pentru a investiga de ce imaginile termice faciale se schimbă odată cu vârsta, cercetătorii au analizat sângele a 57 de persoane sănătoase dintr-un spital din China, împreună cu citiri termice și 3D faciale ale acestui grup mai mic. Echipa a descoperit că o creștere a temperaturii în jurul ochilor și obrajilor era legată de o creștere a activității celulare legate de inflamație.
Într-o altă investigație, cercetătorii au cerut unui număr de 23 de participanți să sară coarda în fiecare zi timp de două săptămâni, pentru a vedea dacă exercițiul ar putea avea un efect asupra 'vârstei' termice faciale. Până la sfârșitul perioadei de studiu, grupul și-a redus vârsta termică cu o medie de cinci ani, în timp ce colegii lor care nu au sărit coarda nu au arătat nicio diferență semnificativă.
Sunt necesare mai multe cercetări pentru a confirma și explica aceste asocieri, dar rezultatele sunt suficient de promițătoare încât cercetătorii studiului vor continua să exploreze dacă imagistica termică facială poate prezice îmbătrânirea sănătoasă în alte moduri.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News