Data actualizării:
Data publicării:

Tinerii adulți, mai obosiți decât cei mai în vârstă. Bulai, exemplu cu proprii studenți. Vâlcu: Nu are dreptate MAI-ul, să-l pensioneze la 45 de ani? El e obosit de la 25

Autor: Neagoe Narcis-Florentin | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Pxhere. Imagine cu rol ilustrativ
Foto: Pxhere. Imagine cu rol ilustrativ

Sociologul Alfred Bulai a vorbit despre oboseala cu care se luptă studenții săi tineri.

„Îți zic de la mine de la programele de master, e o chestie amuzantă. La mine sunt și tineri absolvenți de licență care au intrat la master, dar sunt și oameni care își redefinesc viața la 40-50 de ani. Ăștia mai în vârstă lucrează toți pentru că-și întrețin familiile. Dar sunt fresh, vin la mine și îi țin până la 20:30 – 21:00, sunt fresh. Mai stau la țigară unii dintre ei, la plecare.

Măi, ăștia tineri... S-a angajat câte unul și se plânge că nu poate, că e oboseala de pe lume. Pentru că e și vorba de cultura muncii, educația muncii. Noi nu-i pregătim în universitate pentru cultura muncii, fiindcă este lejeră facultatea, aproximativă...”, a povestit Alfred Bulai, la „Nod în papură”.

Vâlcu, exemplu din copilărie

 

„În clasa a II-a trebuia să liniez caietul la nu știu câți milimetri cu două liniuțe care trebuie să aibă exact doi milimetri. Trebuia să o faci din clasa a II-a, aveai opt ani. Acum se găsește caietul deja liniat și deja scris. Doi la mână, era un film pe vremuri - Născuți asasini - Ăștia sunt "născuți obosiți".  Și, atunci, nu are dreptate MAI-ul sau nu are dreptate Justiția să-l pensioneze la 45 de ani? El e obosit de la 25 de ani”, a spus ironic jurnalistul Val Vâlcu.

Sociologul Alfred Bulai vine cu explicația

„Da, sigură că da, merită de discutat separat toate lucrurile astea. În general, au fost externalizate funcțiile cognitive. Uite, noi amândoi avem ochelari, adică ceva ce ne îmbunătățește vederea. Memoria nu mai este nevoie să fie stimulată în zilele de astăzi pentru că memorează cineva pentru tine orice. Când eram student, știam o sută de numere de telefon, nu aveam nevoie de agendă. Și nici nu vorbeam toată ziua la telefon.

Acum mai știu doar numărul meu și încă unul, dacă mi se strică telefonul sunt absolut în epoca de piatră. Habar n-am de niciun număr de telefon. Știi care e cea mai mare tragedie care ni se poate întâmpla? Dacă cineva are o armă prin care ne ia curentul, ne întoarcem în epoca de piatră. Cu cardul nu mai faci nimic, nu mai ai nici bani, dar nici alimentară. Practic ești în plus, n-ai televizor, așa că ai sentimentul singurătății absolute. Partea tristă ar fi că nu mai au nici emisiunea noastră!”, a conchis Bulai.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel