Revoluţia Română, 28 de ani: Şedinţă festivă. Proclamaţia de la Timişoara
Data publicării:
Autor: Mircea F. Cristian
WhatsApp
Primăria Municipiului Timişoara şi asociaţiile de revoluţionari au pregătit un program special dedicat marcării a 28 de ani de la Revoluţia Română, între 16 - 23 decembrie

Revoluţionarii timişoreni au cerut sâmbătă primăriei să afişeze la Opera Naţională Română din municipiu conţinutul Proclamaţiei de la Timişoara. Solicitarea a fost făcută în cadrul şedinţei festive a Consiliului Local care a marcat, sâmbătă, începerea manifestărilor dedicate comemorării Revoluţiei din 1989 de la Timişoara.

La şedinţa festivă au participat reprezentanţi ai administraţiilor locală şi judeţeană, dar şi ai Prefecturii, alături de revoluţionari, care au reamintit rolul pe care Timişoara l-a avut în declanşarea Revoluţiei Române anticomuniste, deschizând calea spre democraţie şi libertate.

Primăria Municipiului Timişoara şi asociaţiile de revoluţionari au pregătit un program special dedicat marcării a 28 de ani de la Revoluţia Română, între 16 - 23 decembrie, interval în care au loc expoziţii tematice ale elevilor, lansări de carte, servicii religioase, depuneri de coroane la locurile de jertfă ale martirilor Timişoarei, competiţii sportive, concerte comemorative.

Duminică, în Timişoara, va fi zi de doliu local, toate drapelele fiind coborâte în bernă în amintirea celei mai sângeroase zile a Revoluţiei, când în Piaţa Operei armata, miliţia şi securitatea au deschis foc fără avertisment asupra manifestanţilor, zeci de timişoreni murind inclusiv pe treptele Catedralei.

Zeci de răniţi care au fost transportaţi la Spitalul Judeţean au fost împuşcaţi în cap, iar cadavrele au fost duse la crematoriul Cenuşa din Bucureşti şi rămăşiţele le-au fost aruncate în canalul de la Popeşti Leordeni.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel