Time: „Legăturile strânse ale lui Ciucă cu armata americană s-au dovedit „inestimabile”
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Prim-ministrul României, Nicolae Ciucă
Prim-ministrul României, Nicolae Ciucă
Declarația folosită prim-ministrul Ciucă când îl invocă pe Țepeș ea fost preluată de presa americană: „Domnitorul a jucat un rol major în apărarea Europei și a valorilor sale”.

Ciucă: „Domnitorii români au fost și diplomați străluciți, vizionari, căutători de pace”

Într-un interviu acordat în exclusivitate revistei americane Time, premierul Nicolae Ciucă spune că împărtășește aprecierea larg răspândită pentru modul în care Vlad Țepes „a jucat un rol major în apărarea Europei și a valorilor acesteia”. 

„Dincolo de strategiile militare folosite întotdeauna pentru apărare, niciodată pentru cucerirea altor teritorii, conducătorii români au fost și diplomați străluciți, vizionari, căutători de pace”, a declarat Prim-ministrul României.

Lumea are nevoie de astfel de abilități astăzi. Cum se poate opri „agresiunea ilegală, neprovocată și brutală împotriva Ucrainei”, așa cum o descrie Ciucă pentru Time,  fost general de armată, este „cel mai mare test de la sfârșitul Războiului Rece”, promițând „deschiderea unui nou capitol al istoriei europene”.

Ciucă spune că NATO trebuie să-și lărgească radical mandatul pentru a face față acestei amenințări de generație următoare.

Joi, premierul României se va alătura președintelui american Joe Biden și altor lideri mondiali pentru o reuniune extraordinară a NATO și la un summit UE la Bruxelles.  Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki, a declarat reporterilor că scopul întâlnirii „este să ne întâlnim personal față în față și să discutăm și să evaluăm unde ne aflăm în acest moment al conflictului”.

România va avea un rol geostrategic notabil

Chiar dacă puțini americani ar fi capabili să găsească România pe o hartă, scrie publicația Time, națiunea de 19 milioane va avea un rol geostrategic notabil pentru a ajuta împotriva invaziei lui Putin - ceea ce Ciucă numește o „nouă realitate cruntă”.

În articolul dedicat ptim-ministrului Ciucă, publicația americană reamintește și despre conducerea dictatorului comunist Nicolae Ceaușescu, menționând că  România a fost, fără îndoială, cel mai independent și cu aspect occidental dintre statele satelit sovietice, iar această neîncredere profundă față de invadarea Rusiei a crescut de la revoluția sa democratică din 1989.

Time: „Legăturile strânse ale lui Ciucă cu armata americană s-au dovedit „inestimabile”

Ciucă a servit alături de forțele americane în războaiele din Irak și Afganistan, obținând recunoaștere în International Hall of Fame de la US Army War College, unde a studiat în 2006.

Anul acesta se împlinesc 25 de ani de la semnarea Parteneriatului Strategic al României cu SUA „Securitate”.

România este membră NATO din 2004, aderând la UE trei ani mai târziu. Țara primește mii de trupe din membrii alianței, inclusiv SUA, Franța, Belgia și Portugalia. Pe lângă faptul că are cea mai lungă graniță terestră cu Ucraina a oricărui stat NATO, România are o graniță maritimă de facto cu Rusia de la anexarea Crimeei în 2014. 

Ca atare, rolul României a crescut în ceea ce privește apărarea colectivă a regiunii Mării Negre, a Flancului estic al NATO și a întregului spațiu euro-atlantic, relateaza publicația americană Time.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel