TIMBRU DE MEDIU. Modificări pentru recuperarea taxei auto. Documente necesare
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
În situația în care pentru un autovehicul s-a plătit în România taxa de poluare, taxa pentru emisiile poluante sau timbrul de mediu, instanțele nu au dispus restituirea acestora, iar autoturismul este scos ulterior din parcul auto național.

Ultimul proprietar poate să solicite organului fiscal competent restituirea valorii reziduale de timbrului, se menționează în HG nr. 88/2013 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a OUG nr. 9/2013 privind timbrul de mediu.

Conform OUG nr. 9/2013,valoarea reziduală a timbrului reprezintă suma care ar fi plătită pentru respectivul autovehicul dacă acesta ar fi înmatriculat la momentul scoaterii din parcul auto național, calculată în baza legislației după care s‐a stabilit cuantumul taxei datorate la momentul înmatriculării, în lei la cursul de schimb valutar aplicabil la momentul înmatriculării sau transcrierii dreptului de proprietate asupra unui autovehicul rulat, folosindu‐se vârsta vehiculului de la momentul scoaterii din parcul auto național, scrie avocatnet.ro.

Pentru a recupera valoarea reziduală a timbrului de mediu, ultimul proprietar al autovehiculului trebuie să depună la organul fiscal competent o cerere, la care trebuie să anexeze trei documente, respectiv:

- copia cărții de identitate a vehiculului, certificată de lucrătorul serviciului public comunitar regim permise de conducere și înmatriculare a vehiculelor, cu mențiunea radierii pentru export;
- certificat de radiere pentru export emis de serviciul public comunitar regim permise de conducere și înmatriculări a vehiculelor, în original și copie;
- documentul care atestă faptul că autovehiculul a fost transferat în alt stat, respectiv factura/contractul de vânzare - cumpărare sau declarația vamala de export, după caz, în original și copie.

Aceste documente urmează să aibă înscrisă o mențiune specifică, după cum se precizează într-un proiect de hotărâre pentru modificarea HG nr. 88/2013, lansat ieri în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Mediului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel