Data publicării:

Tim Cook dezvăluie secretul pe care Steve Jobs l-a învățat pentru a duce Apple spre succes - cercetătorii spun că îl poți aplica în viața ta

Autor: Tiberiu Vasile | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa Foto: @Md Mahdi / Unsplash
Sursa Foto: @Md Mahdi / Unsplash

Tim Cook, actualul CEO al Apple și protejatul lui Steve Jobs, a vorbit despre unul din secretele marelui inovator, care a ajutat la succesul companiei.

Steve Jobs este considerat pe scară largă drept unul dintre cei mai mari inovatori și lideri de afaceri din toate timpurile.

Însă, după moartea sa prematură la doar 56 de ani, cheia geniului lui Steve Jobs ar fi putut fi pierdută odată cu el.

Din fericire, Tim Cook, actualul CEO al Apple și protejatul lui Steve Jobs, a împărtășit acum secretele transmise lui, care au contribuit la succesul Apple.

Într-un interviu acordat pentru Wall Street Journal, Cook a spus că cea mai importantă lecție pe care a învățat-o de la mentorul său de lungă durată a fost cum să-și păstreze mintea deschisă.

Lipsa atașamentului față de propriile opinii - Steve Jobs a fost "profesorul vieții sale"

Cook a explicat că Steve Jobs l-a învățat lipsa atașamentului față de propriile opinii. "Mi-a explicat cum să nu fiu atașat de opiniile mele din trecut, să nu fiu atât de mândru încât să nu-mi pot schimba părerea atunci când mi se prezintă dovezi noi", a spus Tim Cook.

Jobs nu era singur în această credință despre puterea deschiderii, deoarece oamenii de știință afirmă că această trăsătură te poate ajuta să-ți îmbunătățești propria viață.

Cercetările au arătat că cei care manifestă mai multă deschidere sunt mai capabili din punct de vedere intelectual, au gânduri mai originale și chiar o sănătate cardiovasculară mai bună.

În interviul acordat, Cook a spus că Steve Jobs a fost "profesorul vieții sale". Creatorul Apple i-a subliniat importanța de a fi înconjurat de oameni care te provoacă.

„La început, am fost oarecum surprins de asta, apoi am devenit atât de fascinat de idee,” a spus el.

„Foarte puțini oameni au această abilitate, deoarece devin atașați de opiniile lor din trecut, iar eu am considerat că era o abilitate extraordinară”, a spus actualul CEO al Apple.

Deși Jobs este adesea amintit ca un inovator care și-a urmat neobosit ideile unice, Cook spune că cea mai mare forță a sa era capacitatea de a asculta alte puncte de vedere.

„Mi-a schimbat părerea despre multe lucruri, și și-a schimbat și el părerea despre multe,” afirmă Cook.

„Îi plăcea să dezbată și îi plăcea să aibă pe cineva cu care să se contrazică, și întotdeauna puteai să-i schimbi părerea dacă aveai cea mai bună idee”, spune Cook.

El adaugă că o parte din motivul pentru care relația lor la Apple a funcționat atât de bine a fost faptul că își schimbau adesea părerile unul altuia.

Însă această abilitate nu s-a dovedit utilă doar în relația sa cu fostul mentor.

Persoanele cu o deschidere mintală mai mare se adaptează mai rapid la stres la nivel fiziologic

În interviu, Cook își descrie rutina de dimineață, spunând: „Mă trezesc foarte devreme și parcurg rapid e-mailurile primite în ultimele câteva ore.”

Aceste e-mailuri includ atât feedback pozitiv, cât și „nu atât de pozitiv” din partea clienților Apple.

Totuși, Cook spune că nu se lasă descurajat de critică, considerând că aceasta este esențială pentru a „ține mâna pe pulsul companiei”.

El afirmă: „Am o piele destul de groasă, așa că încerc să interiorizez ideea și mă întreb: 'Este asta corectă sau nu?' Și o fac nu doar să ridic rapid un scut defensiv și să spun de ce ceea ce am făcut este bine.”

Cook chiar spune că abilitatea de a fi flexibil și deschis este ceva ce consideră important pentru a-ți trăi viața în ansamblu.

El concluzionează: „Viața are un fel de a se desfășura și de a te scoate de pe planurile atent construite, iar eu cred că cel mai important lucru este să te adaptezi și să recunoști când se deschid uși și să o alegi pe cea prin care să treci.”

Deși nu ar fi exprimat-o în acești termeni, abilitatea pe care Cook o descrie că a învățat-o de la Jobs poate fi, de fapt, trăsătura psihologică a unui individ cu mintea deschisă.

Deschiderea este una dintre cele „5 mari” trăsături de personalitate pe care psihologii le folosesc pentru a înțelege personalitățile noastre și abordările față de lume.

Așa cum descrie un articol de cercetare din 2023: „Deschiderea este caracterizată de tendința unei persoane de a căuta experiențe noi și de a fi dispusă să exploreze idei, valori, emoții și senzații care diferă de experiențele sale anterioare sau de preferințele stabilite.”

Cercetările au arătat că nivelurile ridicate de deschidere sunt legate de o capacitate îmbunătățită de a gândi creativ și de a găsi soluții „ieșite din tipare”.

De asemenea, s-a constatat că persoanele cu un grad mai mare de deschidere manifestă o capacitate mai mare de adaptare, ceea ce le permite să navigheze cu ușurință în situații incerte.

Acest lucru ar putea explica abilitatea lui Jobs de a prelua informații, idei și experiențe noi, în loc să se blocheze în propriile obiceiuri.

Totuși, oamenii de știință spun că această trăsătură este importantă nu doar pentru succesul în afaceri.

Un studiu publicat în 2018 a arătat că persoanele cu o deschidere mai mare se adaptează mai rapid la stres la nivel fiziologic.

Comparativ cu indivizii mai puțin deschiși, persoanele precum Steve Jobs au reacționat inițial mai puternic la stres, dar au prezentat un răspuns mai puțin dramatic în timp.

Cercetătorii au scris: „Cu alte cuvinte, persoanele cu un grad ridicat de deschidere par să dețină o flexibilitate de a răspunde la experiențele stresante prezentate.”

Studiul din 2018 notează că persoanele cu personalități mai puțin deschise ar putea fi expuse riscului de a dezvolta o tensiune arterială mai mare, ceea ce ar putea duce la efecte negative asupra sănătății, conform Daily Mail.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel