TikTok-ul, extrem de dăunător pentru creierul copiilor. Totul are legătură cu dopamina, supranumită și „hormonul fericirii“
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Aplicația TikTok poate genera o sumedenie de probleme tinerilor, afectându-le acestora nivelul de dopamină, supranumit „hormonul fericirii“.

Tot mai mulți copii nu mai au răbdare să se uite la filme lungi sau la clipuri mai lungi de YouTube, ci preferă aplicații stil TikTok care le servesc neîncetat filmulețe scurte. Tot mai mulți psihologi avertizează că acest lucru va afecta tot mai tare comportamentul copiilor în viața de zi cu zi care le va părea tinerilor tot mai plicticoasă, în comparație cu aplicațiile stil TikTok.

O analiză Wall Street Journal arată că tot mai mulți copii sunt atrași iremediabil de aplicații precum TikTok sau de opțiunea Shorts de la YouTube, unde algoritmi extrem de performanți le tot servesc unul după altul diverse filmulețe scurte. Algoritmii „învață” repede preferința fiecărui copil și reușesc să anticipeze cu mare succes ce vor copiii să vadă. Urmarea este că tinerii se vor desprinde tot mai greu de aceste aplicații.

Asta poate însemna că va apărea un deficit de atenție care poate afecta, spre exemplu, performanța școlară, mai ales că la școală trebuie să muncești mult pentru a obține recompensa (o notă bună). Ea nu vine imediat, precum la un joc video sau la o rețea socială.

În raport cu aceste filme scurte, captivante și rapide, până și clipurile mai lungi de YouTube par plictisitoare și tot mai mulți copii nu mai au răbdare să urmărească un film convențional cap – coadă, fie acasă, fie la cinema, scrie bizbrașov.

Cum afectează nivelurile de dopamină

În 2020, Forbes a numit TikTok „cocaină digitală pentru creierul tău” și acea descriere nu este departe de adevăr. Se afirmă că, din punct de vedere științific, aplicația are atât de mult succes, deoarece acționează ca un drog pe care creierul nostru îl consumă. „Când derulați... uneori vezi o fotografie sau ceva încântător și îți atrage atenția”, a spus profesorul și autoarea USC Dr. Julie Albright.

"Și primești acea mică doză de dopamină... în centrul plăcerii al creierului. Așa că vrei să continui să vizionezi", a continuat ea. TikTok Brain reprezintă faptul că creierul tău devine atât de obișnuit cu dozele de dopamină, încât apelează la aplicație pentru a o primi în continuare.

Potrivit Web MD, dopamina este o substanță chimică din creierul nostru care trimite mesaje între celulele nervoase. Ne ajută să gândim și să planificăm lucrurile, dar semnalează și creierului că suntem fericiți.

Astfel, asta înseamnă că atunci când ne uităm la un TikTok, dopamina este eliberată, spunându-i creierului că ne place ceea ce facem. Creierul nostru ne spune apoi că ar trebui să continuăm să urmărim videoclipuri dacă vrem să continuăm să experimentăm această fericire. Dar, Web MD subliniază, de asemenea, că creierul poate deține prea multă dopamină, iar acest lucru nu este legat doar de tulburările de sănătate mintală, ci și de dependență, scrie distractify.

Elon Musk a cumpărat 9,2% din acțiunile Twitter

Elon Musk a preluat un pachet de 9,2% din acțiunile Twitter, în valoare de 2,89 miliarde dolari, potrivit unui dosar de valori din SUA. Știrea a făcut ca acțiunile Twitter să crească cu aproximativ 25% în tranzacțiile înainte de piață. Fondatorul Tesla a cumpărat 73.486.938 de acțiuni Twitter pe 14 martie, potrivit Comisiei pentru Valori Mobiliare și Burse, scrie BBC.

Musk a devenit astfel unul dintre cei mai mari acționari ai companiei. Acesta deține de peste patru ori mai multe acțiuni decât fondatorul Twitter, Jack Dorsey, care are 2,25%.

Elon Musk este un utilizator obișnuit de Twitter, cu peste 80 de milioane de urmăritori. Recent, el afirmase că se gândește serios la construirea unei noi platforme de socializare.

„Libertatea de exprimare este esențială pentru o democrație funcțională. Credeți că Twitter respectă cu rigurozitate acest principiu?”, a scris Musk într-o postare (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel