TikTok, scandal monstru după ce angajații au urmărit locațiile unor jurnaliști
Data publicării:
Autor: Neagoe Narcis-Florentin
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Compania TikTok a recunoscut într-un email intern că mai mulți angajați au urmărit locațiile unor jurnaliști.

TikTok a recunoscut că a folosit propria aplicație pentru a spiona jurnaliști în încercarea de a afla sursele unor scurgeri de informații care au ajuns în presă, se arată într-un email intern consultat de The Guardian.

Informațiile au fost accesate de angajații ByteDance, compania chineză care deține TikTok, și au fost folosite pentru a le urmări locația fizică a jurnaliștilor. Conducătorul operațiunii, Chris Lepitak, a fost dat afară, în timp ce managerul său din China, Song Ye, a demisionat.

Cum s-a întâmplat totul

Angajații TikTok s-au uitat la adresele IP ale jurnaliștilor în încercarea de a afla dacă s-au aflat în proximitatea celor care sunt suspectați că au scurs informații confidențiale. Printre ținte s-au numărat fostul reporter BuzzFeed Emily Baker-White și reporterul Cristina Criddle (Financial Times). Operațiunea nu a dat niciun rezultat, însă a dus la încălcarea intimității jurnaliștilor. Cele patru persoane implicate au fost date afară.

Directorul executiv al ByteDance, Rubo Liang, care era și managerul direct al lui Song Ye, a spus că a fost „profund dezamăgit” într-un email intern. „Încrederea publică pe care am clădit-o cu mare greutate va fi grav afectată de comportamentul unor inși... cred că situația aceasta va fi o lecție pentru toți”.

Firmele au negat vehement că articolele de presă erau adevărate

Inițial, cele două companii au negat vehement informațiile, adăugând că „cetățenii din Statele Unite nu pot fi monitorizați așa cum s-a scris în presă”, adăugând că TikTok niciodată nu a „țintit” vreun cetățean, activist, jurnalist sau influencer american.

Congresul american va da curând legea care va interzice angajaților guvernamentali să instaleze sau să folosească TikTok pe dispozitivele deținute de stat, în timp ce mai bine de o cincime dintre guvernatori le-au interzis angajaților de la stat să facă același lucru.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel