TikTok renunță la funcția de recompense în Europa sub presiunea UE pentru combaterea dependenței online
Data publicării:
Autor: Tudor Polojan
WhatsApp
Sursa Foto: @Nitish Guptaa / Pixabay
Sursa Foto: @Nitish Guptaa / Pixabay
TikTok a promis să nu lanseze un program de recompense în aplicația sa Lite pentru a încuraja utilizatorii din Uniunea Europeană să petreacă mai puțin timp pe platformă.

TikTok nu va implementa o funcție care răsplătește timpul petrecut pe ecran pentru utilizatorii din Uniunea Europeană, au anunțat luni autoritățile de reglementare, marcând un prim succes pentru UE în lupta împotriva riscurilor de dependență generate de rețelele sociale.

Populara platformă de socializare, deținută de o companie chineză, va retrage permanent un program de recompense din aplicația TikTok Lite în UE, potrivit Comisiei Europene, ca parte a angajamentelor obligatorii pe care compania le-a luat în conformitate cu noua lege a rețelelor sociale din blocul comunitar, Digital Services Act (DSA).

„Timpul disponibil pe care tinerii europeni îl petrec online nu este o monedă de schimb pentru rețelele sociale — și nu va fi niciodată,” a declarat comisarul european pentru piața internă, Thierry Breton, într-un comunicat.

TikTok Lite, o versiune mai ușoară din punct de vedere al consumului de date a aplicației TikTok, a lansat un program de recompense în Franța și Spania în aprilie, oferind vouchere Amazon și alte recompense utilizatorilor de peste 18 ani care îndeplineau sarcini precum vizionarea de videoclipuri și aprecierea conținutului. Lansarea a fost suspendată temporar după ce Comisia Europeană a deschis o anchetă la câteva săptămâni după debut.

„TikTok este încântat că a ajuns la o rezoluție amiabilă și a retras acum programul de recompense TikTok Lite ... pe care îl suspendasem deja voluntar”, a declarat un purtător de cuvânt al companiei. Oficialii Comisiei au declarat că firma s-a angajat, de asemenea, să nu lanseze nicio funcție similară sub un alt nume.

Politicienii occidentali sunt din ce în ce mai îngrijorați de impactul rețelelor sociale și al smartphone-urilor asupra sănătății mintale a tinerilor utilizatori. Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, realeasă recent, a promis luna trecută că va lua măsuri împotriva platformelor care provoacă dependență în timpul noului său mandat.

În Statele Unite, Senatul a adoptat săptămâna trecută un proiect de lege fără precedent privind siguranța online, care include obligații de a dezactiva funcțiile de produse care provoacă dependență. În ultimele luni, Comisia a început să exercite presiuni asupra firmelor de social media despre care suspectează că ar fi conceput platformele și algoritmii lor într-un mod care să țină utilizatorii captivi. UE este una dintre puținele regiuni din lume care are o lege ce permite acțiuni împotriva unor astfel de riscuri online.

Comisia, care supraveghează zeci de cele mai mari companii de social media din lume în conformitate cu DSA, a deschis în ultimele luni investigații împotriva TikTok, precum și împotriva platformelor Facebook și Instagram deținute de Meta, pentru presupuși algoritmi care provoacă dependență.

Angajamentul TikTok de a retrage o funcție în UE vine într-un moment în care marile companii de tehnologie își retrag din ce în ce mai multe funcții și produse din Europa, pe fondul unei demonstrații de forță a autorităților de reglementare.

Meta a suspendat în iunie planul de a colecta postările și imaginile europenilor de pe Facebook și Instagram pentru a-și antrena instrumentele de inteligență artificială, din cauza preocupărilor legate de confidențialitate. O lună mai târziu, compania a anunțat că nu va lansa noul său model de inteligență artificială din cauza reglementărilor UE.

Apple a declarat că va bloca lansarea noilor sale tehnologii de inteligență artificială din cauza temerii că acestea nu ar respecta Digital Markets Act, care încearcă să limiteze dominația marilor companii de tehnologie.

Anunțul de luni marchează prima dată când Comisia Europeană obține angajamente obligatorii din partea unei mari platforme online și închide o investigație în baza DSA. Comisia a deschis ancheta în aprilie, vizând noua funcție de recompense TikTok Lite.

Autoritățile UE au declarat atunci că programul ar putea fi dăunător pentru sănătatea mintală a utilizatorilor și ar putea încălca DSA. Comisia considera, de asemenea, că TikTok ar putea să nu fie capabil să identifice corect utilizatorii minori, ceea ce ar însemna că adolescenții ar putea folosi această funcție și petrece mai mult timp pe aplicația virală. Oficialii au adăugat că TikTok nu a furnizat Comisiei informații privind riscurile noii funcții.

Compania, deținută de firma chineză de tehnologie ByteDance, se confruntă în continuare cu o investigație deschisă în februarie, legată de protejarea insuficientă a adolescenților pe aplicațiile sale, inclusiv printr-un algoritm presupus dependent și mecanisme inadecvate de verificare a vârstei utilizatorilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel