Data publicării:

TikTok, în mijlocul unui nou scandal cu UE: Nereguli grave în publicitate. Platforma riscă sancțiuni grele

Autor: Tiberiu Vasile | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

TikTok se confruntă cu un nou val de acuzații din partea Comisiei Europene, care susține că platforma nu oferă suficiente informații despre reclamele afișate utilizatorilor. Într-un set de concluzii preliminare publicate joi, Bruxelles-ul acuză lipsa de transparență în ceea ce privește conținutul reclamelor, publicul vizat și identitatea plătitorilor.

TikTok se află în centrul unui nou conflict cu autoritățile europene, după ce o analiză preliminară a Comisiei Europene a scos la iveală nereguli majore privind transparența reclamelor difuzate pe platformă. Oficialii UE susțin că rețeaua socială deținută de ByteDance nu oferă suficiente informații despre modul în care gestionează publicitatea, încălcând astfel prevederile stricte ale Regulamentului privind serviciile digitale (DSA).

Conform concluziilor publicate joi, TikTok nu ar furniza date esențiale precum conținutul exact al reclamelor, categoriile de utilizatori care sunt țintiți de acestea și entitățile care plătesc pentru ele. În plus, Comisia observă că platforma nu oferă un sistem prin care utilizatorii sau publicul larg să poată căuta și verifica reclamele publicate.

TikTok ar putea primi o amendă ce poate ajunge până la 6% din veniturile sale globale anuale

Compania are posibilitatea să-și formuleze poziția oficială înainte ca verdictul final să fie emis. În cazul în care observațiile Comisiei vor fi confirmate, TikTok ar putea primi o amendă ce poate ajunge până la 6% din veniturile sale globale anuale. Există însă și opțiunea unui acord între părți, prin care să fie implementate soluții concrete la deficiențele identificate, evitând astfel sancțiunea financiară.

Aceasta este a doua oară când instituția aplică o astfel de procedură în baza DSA. Prima vizată a fost platforma X (fostul Twitter), administrată de Elon Musk, care a primit concluzii preliminare similare în vara anului trecut.

Într-un punct de vedere oficial, un reprezentant TikTok a transmis că firma „analizează concluziile preliminare ale Comisiei”, subliniind că rămâne „angajată să-și respecte obligațiile prevăzute de DSA”. Totodată, acesta a precizat: „Deși susținem obiectivele reglementării și continuăm să îmbunătățim instrumentele noastre de transparență în publicitate, nu suntem de acord cu unele dintre interpretările Comisiei și remarcăm faptul că orientările sunt transmise prin concluzii preliminare, nu prin norme publice clare”.

Autoritățile europene au deschis o a treia investigație. Accent pe influența TikTok în procesul electoral din România

Investigația actuală a fost deschisă în luna februarie 2024 și nu s-a încheiat încă. Comisia mai investighează alte aspecte sensibile ale platformei, inclusiv posibilul caracter adictiv al interfeței, măsurile de protejare a copiilor și nivelul de acces oferit cercetătorilor independenți la datele interne.

Anterior, o altă anchetă desfășurată în temeiul DSA a fost închisă după ce TikTok a convenit să nu introducă în Franța și Spania o versiune „lite” a aplicației, care oferea recompense utilizatorilor, un mecanism considerat problematic de autoritățile europene.

Nu în ultimul rând, în decembrie 2024, autoritățile europene au deschis o a treia investigație, de această dată cu accent pe influența TikTok în procesul electoral din România.

În ceea ce privește cazul platformei X, concluziile preliminare ale Comisiei nu au dus încă la aplicarea unor amenzi sau impunerea de măsuri corective, conform Politico.

CITEȘTE ȘI: O femeie care a intrat în șoc anafilactic live pe TikTok, salvată de un medic din Iași care o urmărea

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel