Data publicării:
Țigările clasice și produsele alternative, fără fum, ar trebui reglementate în funcție de nocivitatea lor
Una dintre temele de discuție abordate de către specialiștii prezenți la Forumul Global al Nicotinei 2022 a fost legată de faptul că alternative fără fum, cum sunt țigările electronice sau produsele din tutun încălzit, pot ajuta adulții dependenți de fumat să reducă efectele negative ale acestui obicei asupra organismului.
În consecință, ei cred că taxarea acestor produse, țigări versus produse fără fum, ar trebui să fie făcută diferențiat, în funcție de cât sunt de dăunătoare pentru sănătate.
Profesor Lars Ramström, Director, Institute for Tobacco Studies, Stockholm: „OMS și alții trebuie să țină cont de știința modernă. Ei trebuie să treacă de la respingerea strategiei de reducere a efectelor nocive ale fumatului la promovarea acesteia.
De asemenea, guvernele își pot juca rolul prin adoptarea unor politici de taxare prin care produsele cu risc scăzut să fie mai ieftine decât țigările. Interzicerea snus-ului în UE trebuie să fie anulată”.
OMS-ul, criticat de experţi din toată lumea
În ultimii ani, mai mult de 100 de experți din toată lumea au criticat Organizația Mondială a Sănătății pentru poziționarea sa împotriva alternativelor la fumat și pentru faptul că nu ia în considerare potențialul de a face tranziția de la produsele cu risc ridicat la produse cu risc scăzut. „OMS respinge o strategie de sănătate publică care ar evita milioane de decese legate de fumat”, au arătat experții independenți în știință și politici privind nicotina. Produsele ar trebui impozitate în funcție de cât de periculoase sunt sau nu sunt pentru sănătate.
Poziția lui Lars Ramström, Director, Institute for Tobacco Studies, a fost întărită de Norbert Schmidt, Asociația consumatorilor de vape din Germania: „Unii consumatori renunță la produsele fără fum, precum țigările electronice sau sistemele de încălzire a tutunului, din motiv că sunt scumpe. Aceștia consideră că în momentul în care guvernul le taxează mai mult, atunci aceste produse sunt mai dăunătoare”.
În prezent, inovațiile de pe piața tutunului și a nicotinei au făcut să fie disponibile produse cu nicotină care nu implică arderea tutunului și inhalarea fumului toxic pentru organismul uman. Substanțele rezultate în urma arderii reprezintă cauza principală pentru bolile asociate fumatului, și nu nicotina.
Autoritățile din Suedia, Japonia și Marea Britanie au decis să reglementeze produsele în mod diferit, în funcție de cât de nocive sunt pentru sănătate și, astfel, au reușit să diminueze rata fumatului. Datorită fundamentării științifice, a tehnologiei și inovațiilor, produsele fără fum sunt o alternativă mai bună decât continuarea fumatului.
Unul dintre experți a declarat: „Există studii toxicologice, care măsoară nivelul de toxicitate al aerosolului generat de produsele fără fum și noi vedem că nivelul substanțelor nocive este redus semnificativ în comparație cu fumul de țigară. Aceste studii, ne arată că noile alternative sunt mai puțin dăunătoare.”- Clive Bates, director Counterfactual Consulting Ltd
Marile companii producătoare de țigarete cred că reglementarea produselor fără fum este esențială, însă ar trebui să fie adaptată specificului acestora. Legile din mai multe țări îi încurajează pe oameni să se lasă de fumat însă ele au intrat în vigoare înainte să existe produse alternative fără fum. Un studiu recent arată că 7 din 10 persoane susțin eforturile Philip Morris de a colabora cu guvernele, autoritățile de reglementare și experții în sănătate publică pentru a promova produsele fără fum în detrimentul țigărilor clasice. Cei care nu se pot lasă de fumat ar trebui să aibă acces la alternative fără fum și mai ales, la informații exacte despre acestea.
La noi în țară consumul de tutun este ridicat, cu 5 milioane de adulți fumători curenți zilnic. Prevalența fumatului în rândul bărbaților este de 37,4%, comparativ cu 16,7% în rândul femeilor.
Odată cu aderarea la UE în anul 2007, România a devenit obiectul Directivei taxei de tutun a UE, Directiva 2002/10/CE. Începând cu anul 2006, România a alocat o parte din veniturile sale provenite din accizele pe tutun și alcool în scopuri de sănătate, inclusiv pentru controlul tutunului. In toată lumea dar, in special, în țările mai puțin dezvoltate, fumatul reprezintă o urgență gravă de sănătate publică.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News