Ţi-ai pierdut actele în străinătate? Iată ce trebuie să faci IMEDIAT
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Nu e un lucru ieşit din comun ca actele să fie pierdute în vacanţe sau în călătorii de afaceri. Sunt, însă, câteva lucruri pe care trebuie să le faci imediat dacă ţi se întâmplă. 

Primul lucru pe care trebuie să-l faci este să anunți pierderea (sau furtul) actelor la cea mai apropiată secție de poliție. În declarația pe care o dai este bine să oferi datele salvate anterior – numărul documentului, data emiterii și organul emitent. Abia apoi trebuie să contactezi consulatul sau ambasada României din țara în care te afli. Află care este cel mai apropiat oficiu consular care îţi poate emite un document de călătorie provizoriu, valabil 30 de zile. 

În cazul în care nu mai ai niciun act cu fotografie pentru a-ți dovedi identitatea, o altă persoană din grupul tău te poate ajuta cu o declarație în acest sens. În cazul ideal, aceasta trebuie să se afle în posesia unui act de identitate. În caz contrar, procedurile sunt mult mai complicate și implică contactarea autorităților române din țară.

În cazul permisului și certificatul de înmatriculare, acestea pot fi înlocuite numai în țară, la unitățile DRPCIV competente. Dacă le-ai pierdut în timpul vacanței în străinătate ești obligat să declari pierederea acestora la cea mai apropiată secție de poliție. Adeverințele eliberate în urma acestui proces îți vor servi la trecerea prin punctele de frontieră și la obținerea unor acte noi la revenirea în țară. Iată are sunt actele necesare în cazul în care ţi-ai pierdut certificatul de înmatriculare, respectiv permisul, scrie promotor.ro

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel