The Independent: "Opriți demonizarea noilor imigranți"
Pe fondul fobiei față de esticii care ar putea migra spre Marea Britaniei după
Editorialul condamnă gestul partidului UK Independence (UKIP) de a posta un ceas cu numărătoare inversă până la 1 ianuarie 2014, când vor fi anulate restricțiile de pe piața europeană a muncii, drept "nerușinat de alarmist". Alături de gestul UKIP, publicația denunță și estimările realizate atât de UKIP, cât și de grupul de lobby al Migration Watch.
Fobia lansată la finele anului trecut de liderul UKIP, Nigel Farage, pleacă de la argumentul aderării Poloniei la Uniunea Europeană. În 2004, Ministerul britanic de Interne aprecia venirea a aproximativ 13.000 de polonezi pe an în Marea Britanie, când, în realitate, numărul imigranților polonezi era de peste 260.000 de polonezi în numai doi ani de la ridicarea restrițiilor pe piața britanică a muncii.
"Situația ar urma să fie și mai rea de această dată, sugerează profeții nenorocirii", este scris în editorial, "deoarece salariul minim în România și Bulgaria este cât jumătate din cel al Poloniei". The Independent găsește nefondate temerile miniștrilor britanici, argumentând, că, în primul rând, la aderarea Poloniei, Marea Britanie era singurul stat membru mare care avea piața muncii deschisă. În al doilea rând, cei mai mulți români ar urma să se deplaseze spre Italia, Spania și Franța, "cu care au legături lingvistice și culturale" sau spre Germania și Olanda.
De asemenea, editorialul expune și faptul că "imigrația este bună pentru economia britanică", subliniind "contribuțiile uriaşe" ale unor imigranți și faptul că ei creează locuri de muncă și intră în competiție, acceptă locuri de muncă refuzate de localnici, îndeplinesc unele "sarcini vitale în cadrul serviciilor publice", sunt tineri și au copii - "o veste bună în contextul îmbătrânirii" societății britanice. The Independent atrage atenția celor care sugeraseră că imigranții trăiesc din ajutoare sociale, reliefând că "97% dintre muncitorii imigranți înregistrați au joburi full-time".
Editorialul conchide că "deși migrația este pozitivă, vor exista întotdeauna critici", iar "demonizarea noilor veniți nu este un răspuns util" la probleme cu locuințele, școlile, spitalele și ajutorul social.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News