The Guardian: Te gândești la o vacanță în acest oraș? Atenție! Iată ce te așteaptă

Presa britanică le recomandă turiștilor să evite vacanțele în acest oraș european.
Barcelona, una dintre cele mai vizitate destinații turistice din Europa, devine tot mai ostilă față de turiștii care o invadează vara, potrivit presei britanice. Recent, localnicii au organizat proteste simbolice în fața Sagrada Familia, unde i-au stropit cu pistoale cu apă pe vizitatori, exprimându-și astfel frustrarea față de supraaglomerarea orașului. În același timp, rezidenții din Mallorca au lansat o scrisoare deschisă prin care le cer turiștilor să stea departe de insulă. Proteste similare sunt așteptate și în Insulele Canare, Málaga și alte regiuni afectate de turismul excesiv.
Anul trecut, Spania a înregistrat aproape 100 de milioane de vizitatori, de două ori mai mulți decât populația țării. Deși industria turismului se bucură de aceste cifre record, localnicii din orașe precum Barcelona simt că au fost treptat evacuați din propriul spațiu. Cartierul gotic și faimoasa Rambla au devenit imposibil de traversat, plajele sunt sufocate, iar transportul public este suprasolicitat din cauza fluxului constant de turiști.
"Barcelona devine pe zi ce trece mai puțin autentică. Nu mai e un oraș, ci o vitrină de marketing", scrie The Guardian. Campaniile de promovare ale orașului par să aibă ca scop atragerea turiștilor chiar și în cele mai noi parcuri sau zone naturale recent amenajate, cum este cazul râului Besòs.
De ce spaniolii s-au săturat de turiști
Prețurile au explodat, iar micile afaceri tradiționale sunt înlocuite de lanțuri de restaurante și magazine de suveniruri. În ultimii cinci ani, chiriile comerciale din centrul Barcelonei s-au dublat. Tot mai mulți localnici se simt străini în propriul oraș, în timp ce turiștii caută aici exact ceea ce pot găsi și acasă: brunch-uri în lanțuri globale sau cumpărături la branduri internaționale.
Până și FC Barcelona, simbol al identității catalane, reflectă acest fenomen. Deși majoritatea locurilor la meciuri sunt deținute de abonați, aceștia își vând biletele turiștilor, cu sprijinul clubului, mai scrie sursa citată. Astfel, stadionul a devenit o atracție turistică, mai degrabă decât un bastion al culturii locale.
Turismul generează 12% din PIB-ul Spaniei și 14% din cel al Barcelonei, dar multe dintre locurile de muncă create sunt prost plătite și instabile. În ciuda promisiunilor făcute de fiecare primar din ultimii 25 de ani de a reglementa fluxul de turiști, numărul acestora a crescut constant: de la 10 milioane în urmă cu două decenii, la 30 de milioane astăzi.
Tot mai mulți locuitori din zonele turistice ale Spaniei susțin că s-a atins o limită critică. Protestele devin vocea unei populații care nu mai poate suporta scumpirile, aglomerația și pierderea identității culturale. Iar în lipsa unei politici curajoase, care să prioritizeze calitatea vieții în fața profiturilor, situația pare greu de schimbat, mai notează sursa citată.
„Am pierdut totul, dar noi, catalanii, am fost cei care ne-am vândut orașul”, a spus un florar din La Rambla pentru The Guardian.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News