The Economist: Românii par să fi uitat că "Dumnezeu îţi dă, dar nu-ţi bagă şi-n traistă"
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
victor_ponta_ue
victor_ponta_ue

Potrivit publicației economice The Economist, referitor la gradul scăzut de absorbție al fondurilor europene, românii par să fi uitat, de-a lungul perioadei comuniste, proverbul "Dumnezeu îţi dă, dar nu-ţi bagă şi-n traistă", potrivit căruia este nevoie și de efortul personal pentru a reuși în viață.

Românii întâmpină greutăți în accesarea fondurilor de la Uniunea Europeană, lucru care implică depunerea unui efort. În timpul regimului comunist, care le oferea cetăţenilor o locuinţă şi un loc de muncă indiferent de eforturile lor, proverbul "Dumnezeu îţi dă, dar nu-ţi bagă şi-n traistă" a fost uitat, notează The Economist.

România, aflată pe a doua poziție în topul celor mai sărace state din UE, continuă să eşueze în absorbţia fondurilor europene. Accesând doar 7,4%, România este statul cu cea mai redusă rată de absorbție a fondurilor UE.

Deși după aderarea la UE, în 2007, România se lăuda că ar putea accesa fonduri de până la 20 miliarde de euro până în 2013, cu scopul de a prinde din urmă alte membre avansate din UE, românii nu au știut să beneficieze de generozitatea Europei, deși au nevoie urgentă, existând încă sate fără electricitate sau apă curentă, iar infrastructura este departe de standardele europene

Rata scăzută de absorbție a fondurilor europene de către România a devenit o problemă obsesivă pentru echipa guvernamentală de la București și pentru premierul Victor  Ponta, care declara recent că ţara este în pericol de a pierde 100 de milioane de euro de la Comisia Europeană până la sfârşitul anului, existând riscul ca, în 2013, suma să fie mult mai mare, de un miliard de euro, scrie The Economist.

Potrivit analiștilor, eșecul României în a aborbi fonduri de la UE se datorează corupției, lipsei de motivare și de informare, capacității administrative inadecvate, dar și lacunelor majore în înţelegerea modului de funcţionare a instituţiilor europene, mai scriu jurnaliștii de la The Economist.

În următoarele săptămâni este așteptat un nou raport al Comisiei Europene, privind România. Ceasul ticăie și țara se îndreaptă către termenul limită privind absorbția banilor europeni, scrie The Economist, însă, dacă guvernul Ponta aplică schimbări radicale în acest sens, România s-ar putea îndrepta spre direcția corectă

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel