The Economist prevede un curs de schimb de 4,65 de lei pentru euro
Data publicării:
Autor: florin, Florin Pupăză
WhatsApp
euro-bani (2)
euro-bani (2)

Cursul de schimb va ajunge, la finele anului, la 4,65 lei/euro şi 3,55 lei/dolar, urmând ca, în următorii ani, să scadă uşor, până la 4,06 lei/euro şi, respectiv, 3,20 lei/dolar în 2017, conform unui raport al Economist Intelligence Unit.

„Ne aşteptăm ca leul să fie în continuare supus turbulenţelor în 2013, date fiind persistenţa în zona euro a nesiguranţei şi incertitudinile cu privire la calendarul de reducere a programului de achiziţionare de obligaţiuni al Federal Rezerve (Fed, banca centrală a SUA), care ar putea avea un efect negativ de domino asupra pieţelor emergente, cum este şi România, care au nevoie mare de finanţare. Am prognozat o apreciere reală modestă a monedei naţionale în perioada 2013-2017, în linie cu evoluţia productivităţii şi recuperarea economică”, se arată în raport.

Anul trecut, leul s-a depreciat, în medie, în termeni nominali, cu 4,9% faţă de euro, până la 4,46 lei/euro, şi cu 12,1% faţă de dolarul SUA, până la 3,47 lei/dolar. Deprecierea în termeni reali a fost de 6,5%, faţă de un coş de valute. Deprecierea monedei naţionale în 2012 a fost o consecinţă a unui mixt de factori, precum instabilitatea politică internă, datorată celor trei schimbări de Guvern în prima jumătate a anului, referendumul pentru demiterea preşedintelui şi alegerile parlamentare din partea a doua a anului. Aversiunea faţă de risc a pieţelor emergente, datorată crizei datoriei suverane greceşti şi europene şi deteriorării perspectivelor economice în zona euro, şi-a lăsat, de asemenea, amprenta asupra leului.  

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel