Thailanda. Salvarea copiilor, umbrită de declarațiile lui Musk. Se ajunge la proces
Data publicării:
Autor: Sebastian Florea
WhatsApp
Vern Unsworth, s peologul britanic numit ''pedofil'' de Elon Musk după ce i-a ironizat mini-submarinul, va solicita consultanţă juridică în vederea unui proces.

Un speolog din Marea Britanie care a ajutat la salvarea a 12 băieţi dintr-o echipă de fotbal şi a antrenorului lor rămaşi blocaţi într-o peşteră inundată din Thailanda a declarat marţi că a fost abordat de avocaţi britanici şi americani şi va solicita consultanţă juridică după ce directorul executiv al Tesla, Elon Musk, l-a atacat pe Twitter, informează Reuters.

Am fost abordat de avocaţi din Marea Britanie şi America. Nu am decis ce voi face în continuare, a declarat Vern Unsworth în cadrul unui interviu acordat Reuters în localitatea Mae Sai din provincia Chiang Rai, la circa trei kilometri de grota în care băieţii au fost blocaţi timp de 18 zile. Unsworth a recunoscut, însă, că ia în calcul acţionarea în justiţie a antreprenorului miliardar, director executiv al producătorului de autovehicule electrice Tesla Inc.

Oferta lui Musk

Reprezentanţii Tesla nu au răspuns imediat la solicitările de a comenta pe marginea acestui subiect. De asemenea, Musk nu a putut fi contactat pentru a face comentarii, precizează Reuters. Musk l-a atacat pe Unsworth începând de săptămâna trecută, după ce echipa de salvatori a respins oferta lui Musk de a utiliza un mini-submarin creat de compania sa producătoare de rachete, SpaceX, pentru a ajuta la scoaterea la suprafaţă a echipei de fotbal din labirintul parţial inundat.

Nu avea nicio şansă să ne fie de ajutor, a spus Unsworth cu referire la submarin, speologul fiind citat de CNN. Musk habar nu avea cum stăteau lucrurile la faţa locului şi cum arătau pasajele inundate. Submarinul are aproape 1,7 metri lungime, este construit dintr-un material rigid şi nu avea cum să depăşească obstacolele şi să treacă prin numeroasele coturi ale pasajului. Nu avea cum să înainteze mai mult de 50 de metri în peşteră... a fost doar o încercare de a-şi face publicitate', a adăugat el.

Jignirea lui Elon Musk

Musk a răspuns duminică pe Twitter numindu-l 'pedofil' pe speologul britanic. Vom face un (video) cu mini-submarinul care ajunge până la peştera 5 fără probleme, a scris miliardarul. Musk l-a numit pe scafandru 'pedo guy', o prescurtare a termenului de pedofil. Mesajul de pe Twitter a fost ulterior şters.

Unsworth a precizat că nu a negat în mod direct acuzaţia lui Musk deoarece aştepta sfaturile juridice. Întrebat de ce crede că Musk a făcut un astfel de comentariu despre el, speologul a răspuns: Nu ştiu. Un ofiţer de poliţie din Chiang Rai unde Unsworth trăieşte de şapte ani a declarat că nu au fost înregistrate plângeri la adresa sa. Poliţistul a refuzat să-şi decline identitatea deoarece nu a fost autorizat să dea declaraţii presei, precizează Reuters.

A afectat deznodământul fericit

Unsworth, în vârstă de 63 de ani, a spus că nu l-a întâlnit personal pe Musk când acesta a vizitat peştera în timpul misiunii de salvare. Speologul şi-a exprimat regretul că neînţelegerea cu miliardarul a afectat deznodământul fericit al operaţiunii de salvare.

A ştirbit puţin din plăcerea a ceea ce s-a întâmplat, din ceea ce am realizat, cel puţin pentru mine, a spus el adăugând că evenimentul le-a supărat pe fosta sa soţie şi pe fata sa din Marea Britanie. Pe fata mea a supărat-o foarte tare, a menţionat speologul cu vocea întretăiată.

Luni, acţiunile Tesla Inc au scăzut cu peste 3,5%, compania pierzând aproape 2 miliarde de dolari din capitalizarea de piaţă. Într-o declaraţie pentru AFP, Unsworth a spus că nu a văzut tweet-urile lui Musk şi că doar a auzit vorbindu-se despre ele. Întrebat dacă îl va acţiona în instanţă pe Musk, el a răspuns: 'Dacă este ceea ce cred eu, da'.

18 zile, blocați în peșteră

O echipă de experţi în scufundări i-a salvat pe cei 12 băieţi cu vârste cuprinse între 11 şi 16 ani şi pe antrenorul lor în vârstă de 25 de ani, săptămâna trecută, după ce fuseseră blocaţi în peşteră de la 23 iunie. Aceştia urmează să fie externaţi săptămâna aceasta. Salvatorii au trebuit să traverseze pasaje foarte înguste şi complet inundate, pentru a ajunge la copii şi pentru a-i scoate din peşteră.

Unsworth a fost prima persoană din străinătate care a fost chemată la peştera Tham Luang din nordul Thailandei după ce rudele copiilor au alertat autorităţile. El a declarat că a pierdut şirul vizitelor pe care le-a făcut în grota cu o lungime de zece kilometri. În ultimii şase ani a fost a treia mea casă, a spus speologul.

Doi scafandri britanici solicitaţi de Unsworth pentru a se alătura eforturilor de căutare şi salvare au fost cei care i-au localizat pe băieţi. Speologul a adăugat că urmează să ajungă joi în Londra unde va rămâne timp de circa trei săptămâni.

Vezi și: Tesla, mutare de ultimă oră pe piața mașinilor electrice


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel