Data actualizării:
Data publicării:

Thailanda a legalizat cultivarea canabisului acasă

Autor: Julia Pandi | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Thailanda a devenit prima ţară din Asia de Sud-Est care a legalizat marijuana în 2018 pentru uz medical şi cercetare, iar acum le permite locuitorilor să cultive canabis acasă, cu condiţia de a anunţa autorităţile locale, relatează CNN, citat de Mediafax.

Comisia pentru stupefiante din Thailanda a declarat marţi că va elimina canabisul de pe lista de droguri. De asemenea, dă undă verde cultivării canabisului la domiciliu, în special în cadrul gospodăriilor.


Thailanda a devenit prima ţară din Asia de Sud-Est care a legalizat marijuana în 2018 pentru uz medical şi cercetare


Conform noilor reguli, oamenii pot cultiva plante de canabis acasă după ce au anunţat autorităţile locale, dar canabisul nu poate fi folosit în scopuri comerciale fără licenţe suplimentare, a declarat ministrul Sănătăţii, Anutin Charnvirakul.


Proiectul de lege pedepseşte cultivarea canabisului fără a anunţa autorităţile locale cu o amendă de până la 20.000 de thai baht (605,33 dolari) şi prevede o amendă de până la 300.000 de thai baht și/sau trei ani de închisoare pentru vânzarea acestuia fără licenţă.


Legalizarea cultivării este cel mai mare pas în planul Thailandei de a promova canabisul în cultura sa comercială. Aproximativ o treime din forţa de muncă a Thailandei lucrează în agricultură.

VEZI ȘI: Gigel Lazăr (FNA și CIADO): De ce NU sunt șanse, cel puțin în viitorul apropiat, să se legalizeze marijuana în România

 

De ce NU sunt șanse, cel puțin acum, să se legalizeze marijuana în România

Putem vorbi de legalizarea marijuanei în România? Ei bine, Gigel Lazăr crede că nu. De ce? "Pregătirea trebuie să fie mult mai amplă, nu e doar așa o chestie *Hai să legalizăm!*. Legalizăm ce? Cum? La ce mod? Cu ce infrastructură? Care sunt termenii de comercializare sub aspectul compoziției sau conținutului THC? Cine va verifica modalitatea de vânzare? Avem noi infrastructura totală? Nu! E o chestie complexă!", a explicat Gigel Lazăr pentru DC News, subliniind că "România nu e pregătită". 

"Mai apare segmentul policonsumului. Există această practică a multor tineri: să consume marijuana, iar seara, când merg în diferite cluburi sau la diferite petreceri, festivaluri, să înceapă să consume boabe de diferite variante. Noi nu avem cultura și știința consumului de droguri cum au occidentalii, țări în care se consumă de 40-50 de ani. Este iar un risc.", a adăugat Gigel Lazăr. 

De asemenea, dacă s-ar intenționa legalizarea marijuanei, ar trebui să avem în vedere și diferențele culturale între Est și Vest, a spus Gigel Lazăr în continuare. "Avem un procent oficial de 10,6% prevalență la consumul de droguri de toate tipurile. Tot studiile arată că sunt 60% consumatori de marijuana. Plecând de aici și până la a face legalizarea sau dezincriminarea consumului propriu, pentru că sunt termeni diferiți... De exemplu, Olanda nu a legalizat consumul. Olanda a dezincriminat consumul propriu! Sunt lucruri de nuanță, dar în același timp, transmise greșit în sânul populației, avem surpriza să creăm niște confuzii foarte mari.", a mai spus el.

"Sunt țări care admit tacit, unele care au permis consumul propriu cu două tulpini la domiciliu, dar nu ai voie să fumezi în spațiul public, etc. Sunt alte țări care au admis coffee shop-urile... Lucrurile diferă de la țară la țară și sunt convins să fiecare guvern sau parlament a luat decizia după o lungă consultare. Italia sau Germania au studii de aproape 7, 8, 9 și 10 ani până să ajungă la o dezbatere. Noi ce avem? Nici măcar strategie națională antidrog! Noi suntem și o țară fundamental ortodoxă, cu anumite principii și valori, cu anumite reticiențe la nou.", a mai declarat Gigel Lazăr, preşedintele Federaţiei Neguvernamentale Antidrog - FNA şi al CIADO România.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel