Tezaurul monetar roman de la Răhău - expus publicului, în premieră
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
sursa foto: Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeş
sursa foto: Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeş
Rarităţi de mare valoare expuse la Sebeş!

Cele șase monede romane imperiale de argint, care cântăresc împreună 15,55 g, se află într-o stare bună de conservare. După ce au fost curățate de depunerile acumulate în perioada în care au stat în sol, ele au putut fi identificate fără dificultate. Trei dintre ele au fost emise de împăratul Septimius Severus (193-211), iar celelalte de Iulia Domna (193-211), Geta (189-211) şi Caracalla (211-217), în perioada cuprinsă între anii 195 și 211 d. Chr., informează un comunicat al Muzeului Municipal „Ioan Raica” din Sebeş.

Tezaurul ales drept exponat al lunii ianuarie la Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeş nu este singura descoperire monetară de la Răhău, de-a lungul timpului, începând din secolul al XIX-lea, în localitate au fost făcute o serie de astfel de descoperiri. Înainte de 1845, în malul unui mic pârâu s-a găsit un tezaur format din câteva sute de denari romani republicani din argint, care au ajuns însă la Viena. În malul pârâului „Valea Caselor” s-au descoperit în anul 1866, şase monede dacice, ajunse în colecţia Gimnaziului Evanghelic din Sebeş. Alte trei monede romane de argint au fost găsite întâmplător pe raza localităţii, în puncte neprecizate în 1867, 1869 şi 1870.

Tuturor acestor descoperiri li se alătură monedele amintite care, cel mai probabil, nu au fost îngropate intenţionat, scrie Historia. Lipsa unui recipient în care să fie depuse sugerează faptul că au fost ţinute probabil într-o pungă, pierdută în urmă cu 1800 de ani de unul dintre locuitorii regiunii sau, de ce nu, de un călător care s-a abătut de la drumul principal care mergea de la Caput Stenarum (Boiţa) spre Apulum (Alba Iulia) şi care trecea prin proximitatea Răhăului de astăzi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel