Data actualizării:
Data publicării:

Tezaurul dacic al României, furat în urma unei explozii la muzeul Drents, din Assen. Olanda, raiul hoților de opere de artă

Autor: Tudor Polojan | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Sâmbătă dimineața, o explozie puternică a zguduit zona Brink din Assen, în apropierea Muzeului Drents, provocând daune materiale semnificative și spargerea mai multor ferestre ale clădirilor din apropiere. 

Citește și: Românii plătesc printre cele mai mici facturi la energie din Europa. Ce spune ministrul Sebastian Burduja

Incidentul, care a avut loc în jurul orei 3:45, a fost urmat de o intrare prin efracție în muzeu, unde mai multe piese de valoare inestimabilă din tezaurul dacic al României au fost furate.

Conform unui comunicat emis de Ministerul Afacerilor Externe (MAE) din România, Muzeul Național de Istorie a României și Ministerul Culturii au fost notificate imediat despre incident. Ambasada României la Haga a fost, de asemenea, informată de autoritățile olandeze.

Expoziția afectată, intitulată “Dacia! Rijk van goud en zilver/Dacia! Regatul Aurului și Argintului”, reprezintă o colaborare între Muzeul Național de Istorie a României și Muzeul Drents. Aceasta include 673 de obiecte din metale prețioase, provenind din 50 de tezaure antice, cu o valoare istorică și simbolică excepțională. Printre piesele expuse se numără brățările dacice de aur din Sarmizegetusa Regia, coiful de la Coțofenești, tezaurele de argint geto-dacice și alte artefacte unice, datând din epoca bronzului până în secolul al III-lea e.n.

Potrivit informațiilor preliminare, explozia a fost provocată intenționat pentru a facilita pătrunderea în clădire, iar făptuitorii, încă neidentificați, au sustras mai multe exponate. Autoritățile olandeze, în colaborare cu Interpol și cu sprijinul Ambasadei României la Haga, au demarat o anchetă amplă pentru identificarea suspecților și recuperarea obiectelor furate.

Ministrul Afacerilor Externe, Emil Hurezeanu, a purtat o discuție cu omologul său olandez, Caspar Veldkamp, subliniind importanța excepțională a pieselor furate și emoția pe care acest incident o provoacă în România. Ministrul olandez a oferit asigurări ferme că autoritățile locale depun toate eforturile pentru soluționarea cazului.

Poliția olandeză a activat mecanismele de cooperare transfrontalieră și a lansat un apel către public pentru informații care ar putea ajuta la identificarea făptuitorilor. Între timp, Ministerul Afacerilor Interne din România, Inspectoratul General al Poliției Române și ambasadele române din statele vecine au fost alertate pentru a sprijini operațiunea de recuperare a pieselor.

Muzeele olandeze, raiul hoților de opere de artă

Un bărbat care locuiește vizavi de clădirea muzeului Drents a descris explozia ca fiind extrem de puternică. „La început, am crezut că sunt artificii”, a declarat acesta, potrivit De Telegraaf. Conform martorului, zgomotul puternic s-a auzit pe o rază foarte mare, provocând panică în zonă.

Muzeul Drents și poliția olandeză au anunțat o conferință de presă pentru sâmbătă, la ora 12:00, în cadrul căreia vor oferi detalii suplimentare despre jaful care a avut ca țintă piesele din tezaurul dacic al României. Conform anunțului oficial, muzeul va rămâne închis pe tot parcursul weekendului.

Arthur Brand, cunoscut drept „detectivul de artă” pentru succesul său în recuperarea operelor furate, a menționat că Muzeul Drents nu este primul care devine victima unui astfel de atac. Cu doar trei luni în urmă, lucrări semnate de Andy Warhol au fost furate dintr-o galerie din Oisterwijk, tot printr-o metodă similară.

„Țările de Jos sunt țara cu cele mai multe atacuri și explozii din lume, iar nimeni nu pare să știe cum să oprească acest fenomen”, a declarat Brand. „Hoții au observat că această metodă funcționează. Limitele nu mai există, iar porțile sunt deschise. Este extrem de îngrijorător din toate punctele de vedere. Poliția și guvernul trebuie să găsească rapid o soluție”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel