Data publicării:
Tetris-ul, eficient în cazul PTSD. Cercetător: Poate reduce atât intruziunile, cât și stresul posttraumatic
Jocul de Tetris poate ajuta în cazul tulburării de stres posttraumatic.
Jocul Tetris, foarte popular chiar și la aproape 40 de ani de la lansare, ar putea fi eficient în cazul persoanelor care au trecut printr-un eveniment traumatic și suferă tulburare de stres posttraumatic (PTSD).
Cum ar putea ajuta Tetris?
Creierul uman are o capacitate limitată de a procesa sau de a rememora amintiri de evenimente.
În 2009, cercetătorii de la Universitatea din Oxford au propus că jocul de Tetris, atunci când creierul încearcă să stocheze amintiri vizuale, ar supraîncărca capacitatea acestuia și ar ”distrage” circuitele de memorie vizuală.
Astfel, Tetris-ul, jucat la scurt timp după un eveniment stresant ar putea întrerupe aceste centre de procesare din creier, care la rândul său ar reduce recurența amintirilor vizuale nedorite, asociate cu trauma.
S-a propus, de asemenea, că Tetris ar putea fi de ajutor atunci când se reactivează amintiri ale traumei istorice în timpul psihoterapiei.
Cu alte cuvinte, Tetris-ul funcționează ca un ”vaccin cognitiv” pentru amintirile vizuale intrusive ale traumei, scrie Science Alert.
Acest studiu, inițial, a dus cu succes la un număr de trei ori mai mic de intruziuni decât în cazul grupului care nu a jucat Tetris.
Cu toate acestea, studiul a fost realizat în laborator, prin arătarea participanților filme cu evenimente traumatice, jucând Tetris timp de 10 minute imediat după vizionarea respectivelor filme și măsurându-se numărul de intruziuni experimentate de subiecți în săptămâna următoare.
Deși încurajatoare, acestă cercetare a fost realizată într-un cadru foarte controlat și nu s-ar putea aplica, la scară largă, în lumea reală.
Ce arată studiul
Astfel, dovezile actuale privind eficacitatea Tetris se limitează la studiile în care subiecții au avut parte de sprijin profesionist.
Aceste dovezi au indicat faptul că ”a juca Tetris timp de 20 de minute în orele imediat următoare după evenimentul traumatic poate contribui la reducerea amintirilor intruzive ulterioare”, au scris cercetătorii.
De asemenea, ”jucarea Tetris în momentul rememorării unei experiențe traumatice anterioare poate reduce atât intruziunile, cât și stresul posttraumatic. Tetrisul poate fi utilizat ca parte a unei strategii de tratament de către un profesionist din domeniul sănătății”, au concluzionat oamenii de știință.
Citește și: Tulburarea de stres post-traumatic (PTSD), "balaurul" zilelor noastre. Cum se tratează
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News