Data publicării:
Testul simplu care te salvează de un AVC. Gabriel Dina (Pfizer România): Durează 30 de secunde și nu ai nevoie de nicio intervenție
Gabriel Dina, Corporate Affairs and Health&Value Manager, Pfizer România, a explicat cum poate fi prevenit accidenul vascular cerebral( AVC) printr-un test foarte simplu.
"Avem o mortalitate prevenibilă, în lumina cunoştinţelor medicale şi a tehnologiilor medicale actuale, care este mai mult decât dublă faţă de media UE. Toate aceste inițative şi direcţiile noi trasate de domnul ministru Rafila - de creştere a importanţei promovării sănătăţii şi prevenției - vor fi esenţiale.
400.000 de oameni trăiesc cu AVC, la o populaţie de 20 de milioane. 40.0000 de decese în fiecare an. 50.000 de AVC-uri noi. O povară uriaşă! Sunt convins că fiecare dintre dvss are pe cineva în proximitate - familie sau prieteni - care a trecut prin AVC. Partea bună este că 9 din 10 cazuri de AVC sunt prevenibile şi cred că este necesar să reducem tăvălugul bolilor ce pot fi prevenite și care vine peste un sistem de sănătate care trebuie să facă şi aşa faţă unui număr mare de constrângeri. Sunt lucruri simple care se pot face.
Testul de 30 de secunde care-ți poate salva viața
Toţi care am studiat medicina ştim de luarea pulsului la nivelul arterei radiale, un test care durează 30 de secunde şi nu ai nevoie de nicio intervenție. Ar fi un lucru grozav dacă CNAS, acum că revizuiește contractul cadru, ar prevede în pachetul pentru medicii de familie acest test de 30 de secunde, pentru a depista o suspiciune de fibrilaţie atrială, care este cauza unuia din cinci decese. Dar, în schimb, cei care au fibrilaţie atrială şi fac AVC au o gravitate, o mortalitate şi dizabilităţi cu mult mai mari decât în celelalte cazuri.
Iată şi lucruri simple care se practică în ţările nordice, în multe ţări occidentale. Bineînțeles, promovarea sănătăţii este esenţială, stilul de viaţă, activitatea fizică, dieta sănătoasă, renunțarea la vicii. Toate astea îşi vor aduce aportul la scăderea acestor boli prevenibile şi trebuie să o facem urgent, pentru că, din ce am înţeles, la distanţă provocările vor fi mari şi ar trebui să ne punem nişte probleme în 28 de ani de acum încolo, cel mai târziu", a spus Gabriel Dina, în cadrul conferinței Aspen Healthcare Summit 2022.
Evenimentul integral, în materialul video de mai jos:
Citește și:
Intervenţia în cazul AVC trebuie să fie "rapidă şi invazivă". Exemplul Stela Popescu: A avut aceste semne, dar nu le-a observat nimeni
Dr. Cristian Pandrea a explicat cum se intervine în cazul accidentelor vascular cerebrale, indiferent de tipul acestora.
"În ambele situaţii, şi în cazul AVC-ului hemoragic şi în cazul celui ischemic, intervenţia trebuie să fie de multe ori rapidă şi de multe ori invazivă. Este necesar ca unitatea sanitară unde ajunge un asemenea pacient să dispună de nişte facilităţi speciale", a precizat medicul.
Vorbind despre motivul pentru care se produce un accident vascular cerebral ischemic, dr Pandrea a spus că acesta apare pentru că "din diverse motive, are loc obstrucţia vasului care irigă un anumit teritoriu cerebral. Şi simptomele sunt legate de teritorializarea obstrucţiei respective".
"Adică îşi pierde funcţia unui membru?", a întrebat Val Vâlcu.
"Exact, îşi poate pierde funcţia unui membru sau a ambelor membre. De obicei e pe o parte, că e stânga sau dreapta. De obicei, în cazurile astea de AVC ischemic, se afectează zona cerebrală opusă de membrele respective. Dar poate fi vorba şi despre imposibilitatea de a mai comunica, care se numeşte afazie şi e de mai multe tipuri, pot fi şi tulburări de vedere, fie vederea înceţoşată, fie vederea nu mai e panoramică. Citește mai departe>>
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News