Data actualizării:
Data publicării:

Testul mirosului nu te salvează intoxicațiile alimentare, spun experții în siguranța alimentelor

Autor: Sonia Baciu | Categorie: Lifestyle
WhatsApp
testul mirosului. FOTO: Freepik @New Africa
testul mirosului. FOTO: Freepik @New Africa
De ce nu ne ajută testul mirosului în cazul alimentelor stricate.

Adesea, când avem o suspiciune legată de un produs alimentar perisabil sau foarte perisabil, suntem tentați să îl adulmecăm pentru a ne da seama dacă mai este comestibil. Și asta, chiar dacă se află în termenul de valabilitate și poate că are încă o textură prezentabilă.

Însă, experții în domeniul siguranței alimentare atrag atenția că simplul test al mirosului nu ne poate salva de intoxicațiile alimentare.

”Ar trebui să știu mai bine, dar recunosc că și eu o fac. Ar trebui să știu mai bine, pentru că sunt microbiolog și știu că microbii de care m-aș putea teme că mă vor îmbolnăvi nu au miros. Și totuși, iată-mă acolo, încercând și nereușind să-mi dau încredere în mine cu vechiul test al mirosului”, precizează Matthew Gilmour, cercetător științific în domeniul siguranței alimentare, scrie Science Alert.

Unii microbi creează mirosuri neplăcute

”Este cu siguranță adevărat că unii microbi creează mirosuri atunci când se dezvoltă. Printre favorite se numără mirosul încântător al drojdiei din pâinea proaspăt crescută sau coaptă, care este în contrast total cu - și vă rog să scuzați umorul de toaletă - aversiunea pe care o avem cu toții față de amestecurile gazoase create de microbii noștri care vin sub formă de flatulență sau respirație urât mirositoare.

Aceste gaze apar atunci când populațiile microbiene sunt în creștere și devin abundente - când metabolismul fiecărui rezident microbian transformă carbonul și alte elemente în surse de energie sau în blocuri de construcție pentru propria structură celulară”, a mai spus Gilmour.

Potrivit expertului microbii care sunt cel mai frecvent asociați cu bolile de origine alimentară, cum ar fi Listeria și Salmonella, vor fi aproape imposibil de detectat cu testul de miros.

De altfel, acesta precizează că prin miros nu se poate face diferența între Campylobacter și Salmonella, motiv pentru care, dacă simțiți că ceva nu este în regulă cu produsul, indicat este să evitați consumul acestuia, chiar dacă este în termenul de valabilitate.

Citește și: Cum să eviți toxiinfecțiile alimentare în sezonul cald. Dr. Adrian Marinescu: Lichidul care te poate îmbolnăvi / video 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel