Data publicării:

Teste gratuite HPV şi Babeş Papanicolau. Unde se pot face

Autor: Ema Apostu | Categorie: Sanatate
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pixabay
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pixabay

Femeile cu vârsta cuprinsă între 24 şi 64 de ani pot efectua testări gratuite HPV şi Babeş Papanicolau. Unde se fac.

Femeile din Sălaj cu vârsta cuprinsă între 24 şi 64 de ani pot efectua testări gratuite HPV şi Babeş Papanicolau, pentru depistarea cancerului de col uterin, în cadrul unui program de prevenţie, depistare precoce, diagnostic şi tratament precoce al acestei afecţiuni.

În cadrul acestui program, se efectuează recoltări pentru test HPV şi Babeş Papanicolau, gratuit, la spitalele din Zalău, Jibou şi Şimleu Silvaniei, scrie Rador.

De asemenea, în cursul lunii noiembrie se vor efectua testări gratuite şi în cadrul Campusului Şcolar Sâg. Informaţii suplimentare şi suport în programare se pot obţine prin TelVerde 0 800 390 391, apelabil gratuit din orice reţea.

Citește și:

Cancerul de col uterin, „o raritate“ în SUA. Herghelegiu (Sanador): Dacă aplicăm aceeași soluție, vom avea succes și în România

Conf. dr. Doru Herghelegiu, medic primar obstetrică-ginecologie, chirurgie oncologică la Spitalul Clinic SANADOR, a vorbit despre progresele făcute în prevenirea și tratarea cancerului de col uterin.

Doru Herghelegiu, medic primar obstetrică-ginecologie, chirurgie oncologică la Spitalul Clinic SANADOR, a vorbit despre progresele care s-au făcut în prevenirea și tratarea cancerului de col uterin:

"Vaccinare tinerelor în perioada adolescenței este imperios necesară, pentru că dă un răspuns imun foarte bun și de durată și, de fapt, a devenit un must (trebuie) într-o mare parte a țărilor occidentale și în Statele Unite ale Americii. Există asiguratori care nu-ți dau niciun ban, dacă te-ai îmbolnăvit de cancer al colului uterin, în momentul în care nu ți-ai făcut vaccinarea la vremea ei, lucru care mi se pare foarte corect și foarte bun.

Ar fi un stimulent pentru femeile care au grijă de fetițele lor, să le vaccineze tempestiv, să le asigure o protecție imună bună și în felul acesta am putea să reducem incidența cancerului de col uterin, lucru care s-a realizat în țările occidentale și mai ales în SUA, unde cancerul de col uterin începe să devină o raritate datorită programului masiv de vaccinare. Probabil, treptat, și la noi va fi tot mai ușor acceptat“, a precizat medicul.

Ce progrese a înregistrat România

"Lumea începe să cunoască vaccinurile, iată că și cu SARS-CoV-2 ne-am confruntat cu vaccinări, oamenii înțeleg mai bine care sunt avantajele unui vaccin făcut la timpul potrivit și probabil că și la noi patologia oncologică, cea legată de cancerul colului uterin, va fi în regres. Din păcate sunt cazuri multiple, cazuri neglijate, dar a crescut și incidența depistării precoce a cancerului de col uterin.

Cazurile sunt depistate mult mai frecvent în cazurile incipiente și, din cauza aceasta, curabilitatea a crescut. Nu ne mai întâlnim cu cazuri neglijate, poate doar unul la câțiva ani, un cancer neglijat la care nu mai putem beneficia de toate segmentele terapiei, adică este depășit chirurgical și se face doar radioterapie, eventual chimioterapie. Se depistează tot mai precoce și, ca atare, curabilitatea este mai mare. Ținta este, însă, să nu mai existe, să depistăm leziunile precanceroase ale colului uterin, lucru care este perfect realizabil în măsura în care se face screening-ul prin citologie Babeș-Papanicolau, colposcopia. Femeile pot depista leziunile precanceroase și nu ajung niciodată la cancerul de col“, a precizat, la DC News și DC Medica, medicul Doru Herghelegiu. Citește mai departe>>

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel