Data actualizării:
Data publicării:

Testarea pentru gripa aviară, extinsă la produsele lactate, în SUA. Care este riscul de transmitere la oameni

Autor: Ema Apostu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Administrația americană pentru alimente și medicamente a început să testeze mai multe produse lactate pentru depistarea virusului gripei aviare, pe măsură ce focarele s-au răspândit în rândul turmelor de vaci de lapte din întreaga țară.

Răspândirea ar putea spori riscul de infecții umane

Peste 120 de efective de vaci de lapte din 12 state au fost testate pozitiv pentru gripa aviară începând cu luna martie, potrivit Departamentului american al agriculturii. Oficialii federali au avertizat că răspândirea în continuare în rândul vacilor de lapte ar putea spori riscul de infecții umane, scrie Reuters.

Obiectivul testelor suplimentare este de a se asigura că pasteurizarea inactivează virusul, a declarat Don Prater, directorul interimar al Centrului pentru Siguranța Alimentară și Nutriție Aplicată al FDA, în cadrul unei convorbiri telefonice cu reporterii.

Testele anterioare efectuate de FDA pe 297 de eșantioane de produse lactate comercializate cu amănuntul au dat rezultate negative în ceea ce privește prezența virusului. Agenția recomandă în continuare cu fermitate să nu se consume produse lactate crude, a declarat Prater.

Trei lucrători de la ferme de produse lactate, testați pozitiv

Peste 690 de persoane care au fost au intrat în legătură cu animale infectate sau suspectate a fi infectate au fost monitorizate pentru simptome de gripă, iar 51 de persoane care au dezvoltat simptome asemănătoare gripei au fost testate, a declarat Demetre Daskalakis, directorul Centrului Național pentru Imunizare și Boli Respiratorii din cadrul Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA, în cadrul conferinței de presă.

Trei lucrători de la ferme de produse lactate au fost testați pozitiv pentru virus cu simptome respiratorii ușoare sau conjunctivită și toți s-au recuperat.

Potrivit oficialilor federali, riscul de transmitere a gripei aviare pentru publicul larg rămâne scăzut, deși este mai ridicat pentru lucrătorii din fermele de produse lactate, care ar trebui să poarte echipament de protecție personală pentru a reduce riscul de infectare. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel