Testarea antidrog în şcoală. Președinta Asociației Elevilor din Constanța: "Îndrumă copiii să folosească alte substanțe". Ce spun părinții
Ariana Dudună. președinta Asociației Elevilor din Constanța, a vorbit despre testarea antidrog în şcoală.
Ariana Dudună, președinta Asociației Elevilor din Constanța susține că autoritățile nu ar trebui să facă o testare paralelă antidrog a elevilor în școli.
"Este foarte important să înțeleg acest lucru. Elevii care au peste 14 ani răspund penal la fel ca orice alt cetățean. Deci sunt supuși deja tuturor testărilor și tuturor procedurilor penale care s-ar aplica oricărei persoane care are în posesie droguri, oriunde, fie că e la școală, fie că e pe stradă, fie că e acasă. Din această perspectivă considerăm că elevii trebuie să fie supuși procedurii penale nu unei proceduri paralele de testare, făcută de școală", a spus președinta Asociației Elevilor din Constanța la Antena 3 CNN.
Președinta Asociației Elevilor din Constanța: Acestă procedură a fost aplicată în alte state și s-a arătat că nu reduce consumul de droguri
Potrivit acesteia, această procedură ar presupune costuri mari și ar încuraja elevii să consume alte substanțe interzise, unele care nu ar putea fi detectate de drug test.
"Tocmai pentru că în primul rând, realizarea unei proceduri paralele la nivelul școlii ar fi foarte costisitoare și ar duce inclusiv la mușamalizarea anumitor cazuri de trafic de droguri și posesie de droguri și încă un aspect. Acestă procedură a fost aplicată în alte state și s-a arătat că nu reduce consumul de droguri, iar în unele cazuri, ba chiar îndrumă copiii să folosească alte substanțe care nu sunt detectabile", a mai spus Ariana Dudună.
Ce susține Federația Părinților
De cealaltă parte, Iuliana Constantinescu, președintele Federației Părinților din Sectorul 2, a declarat că este nevoie ca această procedură să fie foarte bine reglementată, iar rezultatul testării să fie confidențial.
"Deocamdată, părinții nu și-au exprimat, în baza unei consultări reale la nivel național, punctul de vedere. Noi am spus, ca federație, că nu ne opunem unei astfel de măsuri. Este nevoie ca această procedură să fie foarte bine reglementată. Evident, obligatoriu cu acordul părinților. Dacă părintele și-a dat acordul pentru elevul minor sau dacă elevul major și-a dat acordul, nu mai avem nicio problemă în acest sens.
Însă, testarea trebuie să se facă în condiții de confidențialitate totală, nu avem nevoie să stigmatizăm acești elevi, nu avem nevoie să-i transformăm în paria școlii, mai ales că pot exista situații în care testele pot da erori fals pozitive și atunci nu trebuie să considerăm din start că acel elev este un consumator", a spus Iuliana Constantinescu, reprezentantul Federației Părinților din Sectorul 2, la același post de televiziune.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News