Vicepreședintele farmaciștilor din România: Suntem AICI și toată lumea este câștigată
Dr. farm. Răzvan Prisada, vicepreședinte Colegiul Farmaciștilor din România, a vorbit despre campaniile de informare în ceea ce privește utilizarea antibioticelor și a suplimentelor alimentare.
"Dacă punem gradul mare de încredere pe care populația în are la acest moment în farmacii și în serviciile oferite de acestea, și mă bazez pe rezultatele unui studiu sociologic, exact acest capitol de testare, de teste, nu doar testele pentru depistarea SARS-CoV-2, ci depistarea unor infecții printre care și SARS-CoV-2 e capul de afiș, dar mai sunt și gripa sezonieră, hepatită B și C și glicemia, în răspunsurile obținute în studiu, testele se clasau pe al doilea loc, undeva între 15% - 20% apreciind utilitatea introducerii unor astfel de servicii la nivelul farmaciilor comunitare.
Dacă mai punem că trei sferturi dintre adulții din mediul urban din România au declarat că intră măcar o dată pe lună într-o farmacie, adresabilitatea crescută cred că este un enorm avantaj pe care trebuie să-l exploatăm cumva", a declarat dr. farm. Răzvan Prisada, în exclusivitate pentru DC NEWS și DC NEWS TV, în cadrul dezbaterii "Testarea în farmacie, atu în campaniile de prevenție și depistare precoce a bolilor grave".
Implicarea farmaciilor în testare
Val Vâlcu: Dacă vorbim de metode de screening țintite, asta presupune o evaluare a riscului pe care și-o poate face chiar și pacientul însuși, dar în contactul cu farmacistul poate fi ajutat, poate fi validat acest test de un profesionist în sănătate.
"Noi suntem de părere că un astfel de proiect, în care să fie implicată rețeaua farmaceutică, farmaciștii, nu poate fi decât un proiect win-win, din care toată lumea iese câștigată, atât sistemul sanitar, cât și pacienții și farmaciștii. Mai este nevoie de proiecte care să integreze asistența pre-spitalicească și mai este nevoie și de finanțare.
Utilizarea rațională a antibioticelor trebuie să fie de mai de mult, dar acum e un subiect pe care trebuie să-l avem în față. Utilizarea coerentă a suplimentelor alimentare e un alt subiect pe care trebuie să-l avem în vedere. Mesajul era că "suntem aici!". Există disponibilitate, există colaborare foarte bună cu universitățile de Medicină și Farmacie în sensul instruirilor necesare, pentru că ne dorim o creștere a calității serviciilor furnizate și asigurarea unei uniformități a acestor servicii și este nevoie de determinare și finanțare", a declarat dr. farm. Răzvan Prisada, în exclusivitate pentru DC NEWS și DC NEWS TV, în cadrul dezbaterii "Testarea în farmacie, atu în campaniile de prevenție și depistare precoce a bolilor grave", a completat el.
Vezi mai multe în video:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News