• Testare antigen în certificatul COVID-19. Chirieac: Nu înţeleg. Să ia un model din orice stat şi să îl aplice. Altminteri, va fi ca în valul 4
Continuă disensiunile pe tema certificatului verde în coaliţia de guvernare. Cei de la PSD, PNL şi UDMR nu reuşesc să se înţeleagă pe introducerea testării gratuite a românilor care nu s-au vaccinat.
Premierul Nicolae Ciucă nu ar fi de acord ca certificatul verde să fie emis pentru angajaţii din România în baza unui test antigen valabil 48 de ore, transmite România TV, conform unor surse politice. Motivul este că testele rapide nu ar fi la fel de eficiente ca testele PCR. Românii care nu s-au vaccinat ar urma, conform unui proiect PSD, să fie testaţi gratuit timp de două luni de zile. Cei de la UDMR susţin testarea rapidă, dar numai pentru 28 de zile, deoarece, afirmă aceştia, nu ar fi suficienţi bani disponibili la buget pentru o perioadă mai lungă.
"Nu înţeleg opinia domnilor aflaţi acum la guvernare, cei de la PNL şi cei de la PSD. De ce nu iei un model dintr-un stat occidental unde există experienţă şi rezultate în privinţa certificatului verde? Modelul italian, spaniol, grec, un model care să ni se potrivească. Poate nu suntem aşa compatibili cu nemţii sau cu Suedia. Luaţi modelul şi aplicaţi-l, ca să facem faţă valului 5. Altminteri se va întâmpla ca în valul 4. 25.000 de morţi în două luni de zile. Fiecare al doilea decedat COVID-19 din Europa în acea perioadă era român. Hai să facem aşa! Cu testele ne-am încurcat tare, mai ales la şcoală, şi nu văd o soluţie. La alţii se pot testa, la noi nu. Prin alte părţi au şi spitale, şi autostrăzi, la noi nu se poate. Nu ştim de ce. Sau ştim prea multe...", a punctat Bogdan
Alexandru Rafila anunţă schimbarea "certificatului verde"
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat joi că "aș vrea să schimbăm această denumire de certificat verde."
"Este, de fapt, o rugăminte și a Comisiei Europene. Certificatul verde este destinat circulației în spațiul comunitar, noi discutăm despre un certificat Covid sau stop-Covid, cum vreți dumneavoastră, pe care îl adoptă fiecare stat membru în interior, pentru a lua măsuri de combatere a pandemiei, deci de limitare a consecințelor pandemiei.", a explicat dr. Alexandru Rafila.
"Cred că, atunci când vom lua o decizie, care va fi până la urmă o decizie politică, ea trebuie luată în urma unui mecanism consultativ și incluziv. Adică nu trebuie să fie o decizie discreționară, ci o decizie cunoscută, înțeleasă și respectată de toată lumea.", a precizat ministrul Sănătății. VEZI CONTINUAREA AICI
Aproape 1000 de cazuri COVID-19 în ultimele 24 de ore
Până astăzi, 14 decembrie, pe teritoriul României au fost înregistrate 1.794.589 de cazuri de infectare cu noul coronavirus (COVID – 19), dintre care 10.655 sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare.
1.719.084 de pacienți au fost declarați vindecați.
În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 946 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), dintre care 13 sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News