Tesla renunță parțial la Germania. Stimulentele americane au convins compania
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Fotografie de la Craig Adderley/ Pexels
Fotografie de la Craig Adderley/ Pexels
În lumina stimulentelor Legii americane de reducere a inflației, compania TESLA își va concentra pe producție în SUA, devenind una dintre primele firme care a declarat o schimbare de strategie determinată de pachet.

”Accentul producției de celule Tesla este în prezent în Statele Unite, datorită cadrului legal creat de Legea Statelor Unite pentru Reducerea Inflației (IRA)”, a spus compania, informează Reuters.

Îngrijorare în Europa

Liderii UE și-au exprimat îngrijorarea că cerințele pentru o mare parte din subvențiile de 369 de miliarde de dolari acordate prin programul american de subvenții, IRA, vor încuraja companiile să abandoneze Europa pentru Statele Unite.

Rivalul Tesla, Stellantis, a declarat miercuri că își localizează producția în SUA, în timp ce la începutul acestei luni firma de gaze industriale Air Liquide s-a angajat să profite de o oportunitate istorică de a investi în energie curată, ajutată de IRA, dar nu a dat alte detalii specifice.

Holcim AG, cel mai mare producător de ciment din lume, se așteaptă ca IRA să ofere un impuls puternic pentru afacerile sale din America de Nord, iar Linde a estimat că oportunitatea totală de investiții pentru companie doar în Statele Unite ar putea depăși 30 de miliarde de dolari în următorul deceniu.

Comisia Europeană a propus relaxarea regulilor privind ajutorul de stat pentru investițiile în energie regenerabilă, industria de decarbonizare, hidrogen sau vehicule cu emisii zero, deși ministrul german de Finanțe a avertizat că Europa nu trebuie să răspundă actului SUA cu subvenții excesive.

Tesla și-a retras cererea de ajutor de stat german pentru peste 1 miliard de euro pentru fabrica de baterii în noiembrie 2021, iar directorul executiv al companiei, Elon Musk, a scris pe Twitter la acel moment că ”toate subvențiile ar trebui eliminate”.

Cu toate acestea, producătorul auto are încă o cerere deschisă pentru finanțare regională de la guvernul Brandenburg. Un purtător de cuvânt al ministerului german al Economiei a declarat miercuri că ”lucrează la lămurirea motivelor” din spatele deciziei Tesla. 

Tesla a declarat la sfârșitul lunii ianuarie că va investi peste 3,6 miliarde de dolari pentru a-și extinde complexul din Nevada cu două noi fabrici, una pentru a produce în masă camionul semi-electric și cealaltă pentru a produce noua baterie 4680.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel