TES FEST duce România în atenția lumii întregi. Munteanu: ”E un lucru extraordinar”
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Andrei Munteanu
Andrei Munteanu
Teatrul Evreiesc de Stat organizează, în perioada 7-14 octombrie 2018, cea de-a treia ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru Idiș – TES FEST, cu ocazia aniversării de 70 ani a Teatrului Evreiesc de Stat, cu această titulatură, și a 142 de ani de la înfiinţarea primului teatru profesionist de limbă idiș din lume în România, la Iași, în anul 1876, de către scriitorul și artistul Avram Goldfaden.

Despre acest subiect ne-au vorbit la DC News actorul Marius Călugăriță și regizorul Andrei Munteanu.

”Festivalul Internațional de Teatru Idiș se află la a treia ediție. În cadrul acestuia au fost 20 de spectacole și evenimente conexe - concerte și chiar workshopuri. Suntem cel mai mare Festival de Teatru de limbă idiș din lume, ne mai lipsesc prietenii din Argentina și Mexic, dar vom lucra în acest sens. Pentru România este un lucru extraordinar de important și este o carte de vizită acest festival. România este locul unde s-a născut teatrul evreiesc”, a spus Andrei Munteanu la interviurile DC News.

 (w670)

Marius Călugăriță

”Ceea ce este important de reținut este că acest festival adună practic tot teatrul idiș din lume în București. De asemenea, este interesant că foarte mulți spectactori din străinătate vin în București pentru a urmări aceste spectacole. Avem trupe din Franța, Israel, Polonia”, a adăugat Marius Călugăriță.

Interviul video integral cu Andrei Munteanu și Marius Călugăriță va fi difuzat în zilele care urmează. Nu uitați, doar sâmbătă și duminică mai puteți merge la festival!

În cadrul Festivalului Internaţional de Teatru Idiș – TES FEST sunt prezente trupe de teatru profesioniste de limbă idiș din întreaga lume – SUA, Israel, Franța, Republica Moldova, Austria, Polonia, formaţii și interpreţi de muzică klezmer de renume mondial, menite să aducă în atenţia publicului cultura idiș, sub toate aspectele sale.

De asemenea, în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru Idiș – TES FEST sunt organizate și o serie de evenimente conexe: workshop-uri de cultură idiș realizate de mari personalităţi artistice, întâlniri tematice, proiecții de film, dar și două expoziţii despre istoria și activitatea Teatrului Evreiesc din România.

Festivalul Internaţional de Teatru Idiș – TES FEST se adresează publicului larg, de toate categoriile de vârstă, și își propune să deschidă, prin mijloace de expresie specifice, o poartă de cunoaștere, contribuind astfel la înţelegerea, acceptarea și apropierea între culturi.

Prin realizarea Festivalului Internaţional de Teatru Idiș – TES FEST, Teatrul Evreiesc de Stat dorește să aducă în atenţia publicului larg specificul unic al culturii idiș, prin prezentarea acesteia în contextul cultural actual, dar și să sporească interesul pentru realizarea unei mai bune comunicări interculturale, prin schimbul de experienţă cu comunităţi care promovează cultura idiș în lume, prezervarea tradiţiei culturale evreiești în România și transmiterea patrimoniului cultural evreiesc prin mijloace artistice în întreaga lume.

Teatrul Evreiesc de Stat are ca scop principal păstrarea și promovarea teatrului și culturii de limbă idiș, cultivarea și promovarea tradiţiilor evreiești, propagarea culturii prin cunoașterea limbii, literaturii și tradiţiilor, susţinând de peste șase decenii multiculturalismul și plurilingvismul.

Festivalul Internațional de Teatru Idiș – TES FEST este un eveniment organizat de Primăria Municipiului București, prin Teatrul Evreiesc de Stat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel