Data publicării:

„Teroarea Roșie”. Fondatorul poliției secrete sovietice, comemorat cu o statuie de regimul lui Putin

Autor: Alexandru Negrici | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
O statuie de bronz a lui „Felix de Fier” Dzerjinski, fondatorul nemilos al poliției secrete sovietice și arhitectul Terorii Roșii care a urmat revoluției din 1917, a fost dezvelită la sediul serviciului de spionaj străin al Rusiei.

Dzerjinski, un nobil polonez devenit revoluționar care a contribuit la așezarea bazelor sistemului represiv pe care urma să-l prezide Iosif Stalin, este un erou pentru spionii care conduc în Rusia lui Vladimir Putin, scrie The Guardian.

După căderea Zidului Berlinului în 1989, statuia sa a fost dărâmată în urale în Polonia și, când Uniunea Sovietică însăși s-a prăbușit în 1991, un monument al lui Dzerjinski în afara sediului KGB din Piața Lubianka din Moscova a fost răsturnat pe fondul bucuriei multora.

Dar acum Felix s-a întors printre spionii Rusiei.

Serghei Naryshkin, șeful Serviciului de Informații Externe al Rusiei (SVR), succesorul renumitei Prime Direcții Principale a KGB, a marcat luni dezvelirea statuii în fața sediului din sudul Moscovei.

„Colegi, sculptura în fața căreia ne aflăm este o copie oarecum redusă a celebrului monument al lui Dzerjinski instalat în Piața Lubianka din Moscova în 1958”, a spus Naryshkin la aniversarea zilei de naștere a lui Dzerjinski.

„Cuvintele lui înaripate că doar o persoană cu capul rece, inima caldă și mâinile curate poate deveni un ofițer de securitate au devenit un ghid moral important pentru câteva generații de angajați ai agențiilor de securitate din țara noastră.”

Dzerjinski se înălța deasupra lui Naryshkin, maestrul de spionaj al lui Putin, în vârstă de 68 de ani, care stătea alături de un grup de alți bărbați – mulți dintre ei necunoscuți.

Statuia de la SVR arată remarcabil de asemănătoare cu cea care stătea cândva în Piața Lubyanka. În ambele, Dzerjinski stă, privind în față într-o haină lungă, cu mâna într-un buzunar.

Pentru unii ruși, întoarcerea lui Dzerjinsky pe un astfel de piedestal public este un indicator al represiunii.

„Dzerjinski este un simbol al represiunii și al ilegalității”, a declarat pentru Reuters Nikita Petrov, istoric la grupul Memorial pentru drepturile omului, care a câștigat o parte din premiul Nobel pentru pace în 2022, la un an după ce a fost interzis și dizolvat în Rusia.

„Dzerjinski a fost șeful primei agenții punitive sovietice care a fost ghidată nu de lege, ci de voința politică și de o viziune asupra lumii care împărțea oamenii în folositor și dăunător.”

Fiind unul dintre cei mai loiali locotenenți ai lui Lenin, Dzerjinski a contribuit la stabilirea guvernului revoluționar folosind tactici leniniste nemiloase: persecuția brutală a oponenților – sau chiar a oricărui suspect de a fi un adversar.

În calitate de șef al poliției secrete a lui Lenin și apoi a lui Stalin din 1917 până la moartea sa, în 1926, Dzerjinski a condus campania de intimidare, arestări, violențe și execuții care a devenit cunoscută sub numele de „Teroarea Roșie”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel