Termocentrala Işalniţa, oprită. Chirieac: Tribunalul Bucureşti a fost de acord că suferă gândacul-croitor şi nu ştiu ce râmă. Totuşi, e atac la securitatea naţională!
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
Foto: arhivă Impact în Gorj
Foto: arhivă Impact în Gorj
Analistul Bogdan Chirieac şi consultantul politic Cozmin Gușă au comentat, în cadrul emisiunii „Deferiți mass-media” gestul lui Octavian Berceanu, şef al Gărzii de Mediu în Guvernul Cîţu, prin care a cerut închiderea carierei miniere Roşia, în condiţiile în care mii de oameni au rămas fără loc de muncă.

Complexul Energetic Oltenia a decis să stopeze activitatea termocentralei Ișalnița, din cauza lipsei de cărbuni, asta după ce, în urmă cu mai bine de o săptămână, activitatea Carierei Miniere Roșia a fost oprită din cauza unor probleme de mediu. Din acest motiv, lipsa cărbunelui se resimte în activitatea termocentralelor. Activitatea termocentralei Ișalnița a fost oprită, dată fiind imposibilitatea furnizării de cărbune, după ce Tribunalul București decidea suspendarea Acordului de Mediu pentru exploatările din Cariera Minieră Roșia.

Solicitarea de a închide mina a fost făcută de către o organizație non-guvernamentală, care a cerut chiar anularea Acordului de Mediu, din cauza unor presupuse încălcări ale legislației. Drept urmare, Tribunalul București a acceptat cererea de suspendare și a emis o hotărâre executorie, pusă în aplicare de joi, 30 iunie 2022.

Iată dialogul purtat în cadrul emisiunii ”Deferiți mass-media”: 

Val Vâcu: Ieri, 1000 de oameni disperaţi plângeau la Işalniţa şi Berceanu suna la 112 să vină Poliţia să închidă centrala.

Bogdan Chirieac: "Trebunalul" Bucureşti a oprit extinderea minei de lignit pentru că a suferit gândacul-croitor şi râma nu ştiu care -  nu-i o glumă - chiar aşa au spus.

Val Vălcu: Şocant este că un lider politic care candidează la şefia USR dădea telefon... "112? Veniţi să opriţi Işalniţa!" Se filmau unul pe altul ca să se laude pe Facebook. 

Bogdan Chirieac: E nenorocire, e mare nevoie de lignit. Şi extinderea carierei de lignit pe care se bazează Işalniţa a fost închisă de onorabila instanţă din Bucureşti, la sesizarea unui ONG. ONG care a câştigat procesul... cum e şi normal...

Val Vâlcu: Nu ştiu de ce se mai face proces. Trebuia să-i dea din prima.

Bogdan Chirieac: Nu s-a convocat CSAT-ul pentru asta, pentru că e totuşi atac la securitatea naţională a României, scăderea puterii energetice... nu s-a întâmplat nimic.

Val Vâlcu: Pe mine mă şochează această acţiune a USR-ului, această asumare.... adică - îmi asum să nu cumva să depăşesc 10%.

Ăsta este electoratul lor de 10-15% care spune - "Ce atâta energie, dom'le? Ca să umble ăştia cu maşini scumpe?".

Reamintim că solicitarea a fost făcută de Octavian Berceanu. "Suntem în cariera Roşia, situată undeva în Gorj, în spatele complexului termoenergetic Rovinari. De ce am ajuns aici? Pentru că există o decizie a tribunalului Bucureşti, care spune în felul următor: Prin urmare, faţă de cele considerate expuse, tribunalul va admite cererea şi va dispune suspendarea executării deciziei de încadrare şi a acordului de mediu până la pronunţarea instanţei pe fond. Cu alte cuvinte, această carieră nu trebuie să mai funcţioneze în momentul de faţă. Funcţionarea ei este infracţiune, deoarece nu mai are acord de mediu şi decizie de încadrare. Vom suna la 112 să vedem dacă Poliţia şi Garda de Mediu vin să constate această infracţiune", a precizat Octavian Berceanu, conform unui clip video publicat pe pagina sa de Facebook. 

Citeşte şi De-a râsu` plânsu`: În timp ce Germania redeschide centralele pe cărbuni, în România ONG-urile fac legea: Berceanu sună la 112 să fie închise - Video

Cariera Minieră Roșia, cea mai mare mină din România

În Cariera Minieră Roșia lucrează 1.200 de angajați, fiind cea mai mare mină din România. Acolo este produs cărbune, în special pentru Sucursala Electrocentrale de la Rovinari, dar nu numai. Grupurile energetice de la Rovinari produc două treimi din energia electrică a Complexului Energetic Oltenia.

Discuţia integrală aici:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel