”l) existența unui registru de evidență a rezervărilor clienților, astfel încât, în cazul apariției unui caz de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 în rândul clienților unității de alimentație, să existe date concrete pe baza cărora să poată fi efectuată ancheta epidemiologică;
g) în cazul în care din cadrul anchetelor epidemiologice efectuate de direcția de sănătate publică județeană, respectiv a municipiului București rezultă că un client al unității de alimentație a fost depistat pozitiv la COVID-19, se va aplica măsura igienizării corespunzătoare a întregii unități de alimentație publică” arată norma aprobată prin ordin de ministru.
Val Vâlcu a criticat această situație controversată, pentru DCNews:
”Măsura vine în contradicție cu GDPR, dai datele personale. E o măsură birocratică fără sens, pentru că au spus chiar reprezentanții luptei anti-COVID din țara noastră că, odată începută transmiterea comunitară, nu mai stai de anchete epidemiologice. Ar avea sens măsura dacă te duci peste clienți și-i bagi în izolare, dar nu știi cine sunt: vin trei inși în plus la masă pe lângă cel care a făcut rezervarea, care poate ți-a dat un nume fals. În al doilea rând, cum gestionezi mii de oameni? Ce faci cu ei? Între timp, poate n-au aflat în primul moment că au stat la masă cu un om infectat cu COVID-19 și el a mai intrat în contact cu 100 de oameni, la fel și ei. Ce le faci? DSP are 2-3 angajați. Ce poate face personalul acesta? Aleargă după zeci de mii de oameni care au intrat în cafenea? E o prostie!
Cred că, de fapt, dorește să transfere responsabilitatea către firme. Să spune că Ionescu s-a infectat la pizzeria X. Asta vor să facă! Măsura nu cred că are ca scop prevenirea, nu mai e posibilă urmărirea contacților, cum era de făcut la momentul în care se încerca containementul, când erau câteva zeci - sute de cazuri în țară. Acum, când vorbim de mii de oameni, e clar că n-ai cum să găsești acul în carul cu fân. E imposibil și din punct de vedere al numărului de funcționari să faci asta. E clar că scopul nu este cel de a găsi contacții și de a-i duce la spital, ci se încearcă să fie transferată responsabiltatea la terase.
Mai cred că nu va ține nimeni cont de treaba asta, ci doar va crește nivelul ”taxelor” de protecție pe care le vor plăti patronii. Pe actualul fond de nemulțumire, cu afaceri aduse în pragul de faliment, cu pierderi uriașe, cred că asta e picătura care umple paharul, adică să mai vină un funcționar să-și ia dreptul ca să închidă ochii pentru că n-ai reușit să faci pe Sherlock Holmes. O vrăjeală! Ori închizi cârciumile, ori le lași să funcționeze!”.
Articolul prezintă o opinie
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
Citește articolele cu aceleași etichete:
- A murit Naomy, cea mai controversată vedetă a anilor 2000
- Când începe explorarea Cartofului de Aur, cel mai "scump" asteroid din spațiu, estimat la 10.000 de cvadrilioane de dolari. NASA a făcut anunțul
- Semafoarele care educă șoferii. Titi Aur: Spania are de foarte mult timp introdus acest sistem. E demonstrat 100% că sunt utile / video
- Adrian Negrescu: Va fi primul Paște fără miel pentru majoritatea românilor, în condițiile în care prețul cărnii a atins un nivel fără precedent în ultimii 30 de ani
- Weekendul 19-21 aprilie, marcat de un eveniment nemaiîntâlnit din 1941 încoace. Daniela Simulescu: Nu ne plictisim deloc zilele ce urmează!
- Prima luptă între un pilot uman și un avion controlat de inteligența artificială: Un "moment de transformare în istoria aerospațială"
- Chirieac, după riposta Israelului asupra Iranului: S-ar putea să încheiem această pagină neagră din istoria Orientului Mijlociu
- Paradox cu judecătoarea care nu știa că Sebi a murit. Motivul pentru care a făcut „gogonate“ în sala de judecată / video
- Klaus Iohannis, în Republica Coreea. E prima țară din regiunea Asia-Pacific cu care România a ridicat relațiile la nivel de Parteneriat Strategic, semnat în 2008
- Au început să apară supermarketuri low-cost. Locuitorii se declară încântați de prețurile mult mai mici ale produselor