Terapie pentru cancerul pulmonar, aprobată de FDA. Tumorile s-au redus la 40% dintre pacienți
Data publicării:
Autor: Sonia Baciu
WhatsApp
FOTO: Freepik
FOTO: Freepik
Un medicament destinat tratării cancerului pulmonar cu celule mici a fost aprobat de FDA. Durata medie a tratamentului este de cinci luni.

Administrația Americană pentru Alimente și Medicamente (US FDA) a acordat, joi, aprobarea accelerată pentru tarlatamab (AMGN.O) de la Amgen, o imunoterapie țintită pentru adulții aflați în stadii avansate de cancer pulmonar cu celule mici greu de tratat, care s-a agravat în ciuda chimioterapiei, transmite Reuters.

Medicamentul, comercializat sub denumirea Imdelltra, face parte din gama de anticorpi ai Amgen, concepuți  să se atașeze la o celulă canceroasă și la o celulă imunitară, aducându-le împreună astfel încât sistemul imunitar al organismului să poată distruge cancerul.

Tratamentul, eficient la aproape 40% dintre pacienți

Potrivit unui studiu, aflat în stadiu intermediar, publicat anul trecut în New England Journal of Medicine, rezultatele au arătat că tumorile s-au micșorat la 40% dintre pacienții care au primit 10 mg din medicamentul aprobat, prin perfuzie intravenoasă la fiecare două săptămâni.

Amgen a declarat că prețul din SUA pentru Imdelltra este de 31.500 de dolari pentru primul ciclu și de 30.000 de dolari pentru ciclurile ulterioare.

Compania a precizat că pacienții din cadrul studiului au urmat tratamentul pentru o durată medie de peste cinci luni, ceea ce ar echivala cu un preț comercial de aproximativ 166.500 de dolari.

Pacienții din studiu au trăit o mediană de 14,3 luni, comparativ cu o rată de supraviețuire obișnuită de aproximativ cinci luni.

15% dintre cazurile de cancer pulmonar sunt vizate de Imdelltra

Potrivit sursei menționate, cele mai multe cazuri de cancer pulmonar sunt de tip non-micelular, Conform datelor Societății Americane de Cancer, până la 15% dintre cazuri sunt din varietatea mai agresivă de celule mici vizate de Imdelltra.

Boala, care este diagnosticată anual la aproximativ 35.000 de pacienți din SUA, este „unul dintre cele mai rapid proliferante și mai agresive tipuri de cancer care există”, a declarat Jay Bradner, directorul științific al Amgen, într-un interviu acordat înainte de luarea deciziei.

În studiile clinice, cel mai frecvent efect secundar al tratamentului a fost sindromul de eliberare de citokine, o afecțiune potențial periculoasă care apare atunci când sistemul imunitar al organismului răspunde prea agresiv la infecții sau la medicamente de imunoterapie.

Amgen a precizat că va trebui să finalizeze studiul său mai mare, de importanță crucială, în cazul cancerului pulmonar avansat cu celule mici, pentru a primi aprobarea completă a medicamentului din partea FDA.

Oportunitate de vânzări anuale de peste 2 miliarde de dolari

Compania Amgen testează medicamentul tarlatamab pentru tratarea pacienților cu cancer pulmonar cu celule mici în stadiu incipient.

Astfel, în cazul în care aceste studii se dovedesc a fi de succes, analiștii de la Wall Street au afirmat că acest medicament ar putea reprezenta o oportunitate de peste 2 miliarde de dolari.

Potrivit Reuters, acțiunile Amgen, care au scăzut cu mai puțin de 1% închizând la 314,72 dolari pe Nasdaq, au rămas neschimbate după închiderea bursei.

Citește și: Ultimele informații din domeniul sănătății: Dispozitivul care încetinește progresia cancerului către creier. Plus un nou medicament pentru anemie- Reuters

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel