”Terapia cu coșciuge”, noua fiță a bogătașilor din Rusia
Bogătașii din Rusia fac mai nou ”terapie cu coșciuge”.
Un trend șocant a luat amploare în Rusia, unde bogătașii fac în ultima vreme ”terapie cu coșciuge”. Serviciul controversat este oferit de o firmă de pompe funebre, iar pentru 150.000 de ruble (peste 7.000 RON), clienții sunt supuși unei simulări a propriei înmormântări, deși sunt încă în viață. Aceștia sunt îmbrăcați și machiați ca pentru o ceremonie funerară, așezați în sicrie, iar apropiații lor își pot lua „rămas-bun” de la ei.
De exemplu, o persoană poate fi luată direct de acasă într-o pungă neagră specială, în care sunt transportate de obicei cadavre. Clientul este apoi dus la o morgă improvizată pentru a fi pregătit de „înmormântare”: mai întâi este spălat, după care un adevărat tanatopractician îl machiază.
Apoi, clientul este mutat în sicriu și ridicat în „sala de rămas bun”, unde este văzut și plâns de rude și prieteni, iar apoi, dacă persoana dorește acest lucru, poate fi dus la cimitir și chiar îngropat într-un mormânt. La sfârșit, de regulă, există adunare în care toți participanții la acțiune își împărtășesc impresiile despre ceea ce au văzut.
De ce recurg rușii la ”terapia cu coșciuge”
Psihologul Tina Nikonova, într-un interviu pentru PostNews, a spus că la această procedură recurg de obicei persoanele nemulțumite de viață, care au încetat să se mai bucure de ea. Ei speră că, după ce au fost literalmente față în față cu moartea, vor începe să aprecieze mai mult viața și să observe momentele de bucurie.
Psihologul Nadezhda Shukshina, la rândul său, consideră că ”terapia cu coșciuge” poate fi folosită în trei cazuri. Primul este să îți învingi frica de moarte dacă asta se dorește. Al doilea este de a face față depresiei, apatiei, pierderii sensului: în acest fel oamenii se așteaptă să „se zguduie” și să vadă noi semnificații în viață. Iar al treilea este de a satisface dependența de adrenalină, atunci când o persoană își dorește doar un fior.
”Terapia cu coșciuge” te ajută cu adevărat să apreciezi mai mult viața?
Tina Nikolova crede că un anumit efect de vindecare se obține nu datorită proprietăților magice ale ”terapiei cu coșciuge”, ci pentru că apare o reacție normală a minții la stresul extrem.
În timpul procedurii, o persoană este plasată într-un sicriu, uneori chiar i se pune capacul deasupra, iar sicriul este coborât în mormânt - aceasta este o experiență foarte traumatizantă pentru psihic, deoarece implică temeri de bază adânc înrădăcinate. Când o persoană se află mai întâi într-o situație stresantă și apoi se întoarce la una familiară, va simți o anumită euforie, a explicat Nikolova.
Poate ”terapia cu coșciuge” să dăuneze și mai mult psihicului?
Nadezhda Shukshina consideră că pot exista efecte secundare de la o astfel de „terapie”: de exemplu, o persoană poate dezvolta claustrofobie sau poate avea atacuri de panică. În plus, persoanele cu anumite afecțiuni de sănătate pot dezvolta boli cardiovasculare și tulburări fizice neplăcute.
Ea a menționat că, în cazul oricăror condiții instabile, este mai bine ca o persoană să consulte un specialist - de exemplu, pentru tratarea depresiei există și alte metode care sunt mult mai eficiente și mai puțin riscante. Frica de moarte poate fi tratată și cu ajutorul psihoterapiei - conform lui Shukshina.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News