Data publicării:

Teodosie - motivul declanșării „DNA-ului bisericesc” sau picătura care a umplut paharul? Coșea: Nu vor să fie deranjați cu problemele altor instituții ale statului

Autor: George Eduard Caramiciu | Categorie: Politica
WhatsApp
Unsplash.com
Unsplash.com

Inițiativa BOR declanșează mai multe întrebări, în special cu privire la modul în care vor funcționa corpurile sale de control, raportat la rolul și atribuțiilor celorlalte instituții ale statului.

În urmă cu câteva zile, BOR a hotărât că are nevoie de un corp intern de control asupra activităților juridico-financiare înfăptuite de preoții ortodocși. Deși singurele informații au fost oferite de purtătorul de cuvânt al BOR printr-un comunicat, se constată că rolul viitoarei instituții bisericești, surpadenumită și „DNA-ul BOR”, are un rol pur preventiv. Acest detaliu naște mai multe întrebări, precum suprapunerea activității DNA de stat și instituția internă a BOR, sau chiar suprapunerea cu controlul ANAF, dar și cui revine atribuția sancționării acelora care încalcă regulile.

L-am contactat pe profesorul de economie Mircea Coșea, care ne-a mai vorbit despre subiectul de față aici, pentru a afla mai multe păreri în legătură cu inițiativa istorică a BOR.

DC News: Credeți că rolul și atribuțiile noului corp vor fi complementare cu activitatea celorlalte instituții de stat sau vor rămâne valabile exclusiv în „grădina” BOR? 

„Ba da. După cum funcționează BOR-ul prin tradiția lui, s-ar părea că această instituție ar vrea să fie total independentă de celelalte instituții ale statului care se ocupă cu aceleași probleme. E o chestiune internă, nu se vrea deranjată cu alte probleme ale altor instituții. În practică va fi foarte dificil să facă așa ceva. Actele de corupție sau inegalități nu pot fi mărginite doar în curtea Bisericii - vor ieși în exterior. Va fi până la urmă un tip de relație între instituțiile statului și Biserică. Presupun, oricum, că intenția este de a avea o activitate independentă.”, ne-a spus Mircea Coșea, subliniind faptul că nu se poate vorbi decât speculativ la ora actuală - dat fiind că inițiativa BOR este la început.

BOR previne... dar cine sancționează?

 

DC News: Unde începe activitatea BOR și unde a DNA? Cum se va putea evita suprapunerea corpului BOR cu celelalte atribuții ale instituții ale statului?

 

„E foarte greu din punctul de vedere al gestionării unor fonduri să faci o distincție între „a preveni” și „a sancționa”. În momentul în care previi înseamnă că ai conștiința clară există anumite nereguli, iar aceste nereguli trebuie prevenite. Bun, dacă neregulile rămân în continuare, nu le sancționezi? Le lași așa? E o întrebare pe care mi-o pun și nu pot da un răspuns pentru că nu cunosc intenția reală, dar până la urmă anumite acte corupționale vor trebui transmise de cei din Biserică către instituțiile statului. Cum vor pedepsi altfel? Va trebui să existe o formă de colaborare. BOR nu are, de exemplu, ANAF. Nu are posibilitatea să vadă în ce măsură cheltuielile și veniturile au fost bine administrate. 

Comercial vorbind, e bună prevenția. Există conștiința clară că există posibilitatea unei infracțiuni. Oricum, noi speculăm acum, încă nu știm multe detalii.”, a mai spus profesorul Coșea, pentru DC News.

Arhiepiscopul Tomisului, Teodosie - motivul principal al inițiativei sau picătura care a umplut paharul?

 

 

DC News: La prima vedere, ne putem întreba dacă Arhiepiscopul Tomisului este motivul pentru care BOR ia această inițiativă. Însă, există șansa ca situația de la Constanța să fie, de fapt, doar ultima picătură, problema fiind la nivel național?

„Corupția în legătură cu manevrarea fondurilor e o chestiune veche, nu de ieri, de azi. Iar în Epoca Modernă cunoaștem foarte multe cazuri la case mai mari -  Vatican, de exemplu. Desigur că BOR a avut mult mai multe cazuri, unele transparente, unele mai cunoscute, altele mai puțin. Nu cred că situația de la Constanța a declanșat inițiativa. Situația de la Constanța e mai complicată din mai multe puncte de vedere. Cred că a fost ultima picătură. Cred că BOR se confruntă de mult timp cu astfel de probleme, dar întotdeauna au fost apropiate în altă manieră, mai mușamalizată. Asta pentru că, în concepția credinciosului, Biserica nu fură și nu înjură. Este absolut ideal. E greu să înțeleagă cei care se duc la preotul duhovnic la care se spovedesc și să știe că e un corupt.”, a concluzionat Mircea Coșea, pentru DC News.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel