Teodor Meleşcanu şi Natalia Intotero, premiați la Tel Aviv. Cine ar putea fi noul ambasador la Israel
Miniştrii Teodor Meleşcanu şi Natalia Intotero şi mai multe personalităţi ale vieţii culturale, academice, universitare şi din domeniul cultelor au fost premiați la Tel Aviv.
Miniştrii Teodor Meleşcanu şi Natalia Intotero şi mai multe personalităţi ale vieţii culturale, academice, universitare şi din domeniul cultelor au primit, miercuri seară, premiile "Omul anului - Cartea anului 2018" pentru o activitate de excepţie, scrie Agerpres.
"Avem o tradiţie ca scriitorii de limbă română din Israel să se întâlnească cu publicul şi cu oaspeţi veniţi din toate colţurile lumii pentru a onora valorile limbii române, pentru a întări relaţiile de prietenie dintre România şi Israel şi pentru a omagia personalităţile a căror străduinţă de a excela în promovarea culturii române în lume merită răsplătită. De 11 ani acordăm premii personalităţilor cu rezultate de excepţie în promovarea limbii şi a culturii române. Sunt modele ale societăţii, oameni cu care ne mândrim şi pe care îi preţuim. Oameni care dau trăinicie podurilor de prietenie dintre cele două ţări", a declarat, în deschidere, Dragoş Nelersa, preşedintele ASILR, cel care a înmânat premiile.
Natalia Inotero, ”Omul Anului 2018”
Distincţia "Omul Anului 2018" şi medalia Ierusalimului Terra Santa au fost primite de Natalia Intotero pentru activitatea desfăşurată ca ministru pentru Românii de Pretutindeni, ca expresie a recunoştinţei evreieşti pentru dezvoltarea dialogului intercultural şi promovarea cu succes a identităţii româneşti în lume.
"Acest premiu consider că trebuie să îl aibă toţi colegii de la MRP şi, în egală măsură, fiecare român de pretutindeni, pentru că de unul singur niciun ministru nu poate avea rezultate, dacă nu are alături o echipă de oameni devotaţi, de oameni capabili, care sunt pregătiţi să muncească zi lumină pentru interesul şi mai binele tuturor românilor de pretutindeni. Şi, în egală măsură, vreau să vă mulţumesc fiecăruia dintre dumneavoastră pentru că sunteţi ambasadorii României prin tot ceea ce faceţi, prin continuarea acestor evenimente minunate prin care sunteţi puntea de legătură cu "acasă". Vreau să vă asigur că, indiferent de funcţia pe care o voi ocupa, voi fi aceeaşi persoană care se va implica şi îşi va pune toată activitatea mea în slujba românilor de pretutindeni", a declarat Natalia Intotero.
Teodor Meleşcanu a primit aceeași distincție
Şi ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, a primit distincţia "Omul Anului 2018" şi medalia Ierusalimului Terra Santa, pentru realizarea unor importante proiecte de promovare a diplomaţiei, precum multiplicarea oportunităţilor de studii şi cercetare, demararea unor proiecte ample de colaborare în diverse domenii între România şi Statul Israel, proiecte ce au generat schimbări profunde în plan economic şi social, diplomatic şi cultural. Distincţiile au fost înmânate reprezentantului Ambasadei României la Tel Aviv, consilierul Mircea Chitic.
Ce alte personaități din România au mai fost premiate
Au primit distincţii în lipsă primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica, "un foarte bun prieten şi apropiat al Israelului", primarul Sectorului 1 din Bucureşti, Daniel Tudorache, "un neobosit edil, care are relaţii foarte bune de prietenie cu oraşul Nazareth", Victor Opaschi, secretar de stat pentru Culte din România.
Următoarele premii au mers către reprezentantul Primăriei Municipiului Bucureşti, consilierul general Orlando Culea, şi către directorul general Tarom Tel Aviv, Daniela Dragne - apreciată de organizatori ca fiind "mâna magică din umbră care are grijă ca drumurile de la Tel Aviv către zeci de destinaţii din întreaga lume, pe aripile Tarom, să fie line, cu cât mai multe destinaţii directe, servicii ireproşabile şi fără griji".
Cine ar putea fi noul ambasador al României la Israel
Cătălin Dancu a anunţat că tot efortul depus de ambele comunităţi este susţinut de un program politic al Guvernului României şi a confirmat că ar putea reprezenta România în calitate de ambasador în Statul Israel.
"Guvernul României, prin vocea prim-ministrului, a anunţat elaborarea a trei legi de importanţă unică pentru valorile comunităţii evreieşti, fără precedent în istoria diplomatică de până astăzi. (...) Dacă astăzi, în mod oficial, Guvernul României, toţi actorii instituţionali implicaţi în nominalizarea noului ambasador al României în Statul Israel au susţinut această propunere în persoana mea, este încă un rezultat al recunoaşterii şi susţinerii membrilor comunităţii evreieşti, a celor care au susţinut argumentat această nevoie politică pentru ca România, după doi ani şi trei luni de zile, să aibă un ambasador în Statul Israel care să ajute în continuare acestor proiecte şi mai ales în realizarea a tot ceea ce înseamnă identitatea noastră naţională. (...) Sper să ajung cât mai repede aici, la cea de-a doua mea casă", a spus Dancu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News