Data publicării:
Teodor Meleșcanu, despre episodul cu Schengen și România: A fost un lucru care m-a impresionat
Ministrul Teodor Meleșcanu a fost invitatul lui Radu Golban, în emisiunea „Outlook”.
Diplomatul a vorbit despre refuzul Austriei privind aderarea României în Schengen.
„Este foarte greu să înțelegi ce s-a întâmplat. Ce am văzut că s-a întâmplat a fost un blocaj pentru România. Acest blocaj a creat și niște probleme în Austria. Și acolo sunt probleme politice, la fel ca la noi în legătură cu ceea ce se întâmplă în fiecare țară democratică”, a zis Teodor Meleșcanu.
„A fost un lucru care m-a impresionat. Mai precis, faptul că Partidul Verzilor a fost foarte supărat pentru modul în care PPE a venit cu o gândire fără niciun fel de argument fiind pur și simplu contra aderării României la Schengen”, a zis Teodor Meleșcanu la DC News, în emisiunea Outlook, realizată de Radu Golban.
„Cred că primul lucru pe care trebuia să-l facem și nu s-a făcut era un protest diplomatic. Trebuie să spunem clar de ce facem acest protest, motivul nemulțumirilor”, a mai zis Teodor Meleșcanu.
VEDEȚI AICI DECLARAȚII COMPLETE.
VEZI ȘI:
Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, i-a transmis o scrisoare deschisă lui Gerhard Karner, omologul austriac, în care îşi exprimă "profunda indignare" faţă de votul din Consiliul JAI împotriva aderării României la spaţiul Schengen, după ce anterior, la Viena, a dat asigurări că este "un prieten al României", Bode adăugând că acesta a făcut "un joc politic nedemn".
„Vă scriu (...) pentru a-mi exprima profunda indignare faţă de votul dumneavoastră din Consiliul JAI, împotriva aderării României la spaţiul Schengen, asta după ce pe 23 noiembrie la Viena, în prezenţa colegilor noştri, îmi dădeaţi asigurări că sunteţi 'un prieten al României', iar poziţia dumneavoastră nu este împotriva României ci împotriva unui sistem nefuncţional care nu trebuie extins cu niciun stat", afirmă Lucian Bode, în scrisoarea postată luni pe pagina sa de Facebook.
El adaugă că este o decizie "nedreaptă, injustă, fără nicio justificare reală", care creează la nivelul UE prejudicii uriaşe şi un precedent periculos în actualul context geopolitic.
Lucian Bode precizează că nu doar meritul României şi al cetăţenilor români a fost călcat în picioare odată cu acest vot, dar şi valorile şi principiile care ne ghidează la nivel european şi că toate statele membre au putut vedea cum Austria a adoptat "o decizie arbitrară, ce încalcă flagrant dreptul României de a fi stat membru cu drepturi depline al spaţiului Schengen", iar argumentele prezentate la finalul acestui proces nu au nicio legătură cu realitatea.
„Domnule ministru, aţi făcut un joc politic nedemn de o ţară care are o tradiţie politică aşa de bogată şi care este o democraţie consolidată de atât de mult timp. În întrevederea noastră din luna ianuarie m-aţi asigurat de susţinerea Austriei pentru aderarea la spaţiul Schengen, iar în cadrul Conferinţei ministeriale a Forumului de la Salzburg de la Bucureşti, Austria şi-a dat acordul pe o declaraţie comună în care toţi membrii salutau susţinerea aderării României la spaţiul Schengen", mai scrie Bode.
Acesta îi transmite omologului austriac că nimeni nu a putut înţelege ce s-a întâmplat în două zile, de ce s-a schimbat fundamental poziţia Austriei, în condiţiile în care nu apăruse niciun element nou.
„Aţi tratat românii şi România într-o manieră nedreaptă, discriminatorie şi ilogică. Îmi pare rău să vă spun, dar modul acesta de conduită şi acţiune nu este adecvat pentru niciun om politic al Uniunii Europene", subliniază el.
Lucian Bode precizează că România rămâne ferm şi profund ataşată obiectivului de aderare la spaţiul Schengen, şi nu doar ministerul pe care îl conduce, ci şi celelalte structuri implicate în procesul de aderare vor continua să lucreze cu aceeaşi determinare şi aceeaşi încredere neclintită în valorile europene.
„Vă rog să le transmiteţi tuturor celor din subordinea dumneavoastră, cu care am avut o bună colaborare, tot respectul meu şi mulţumiri pentru efortul comun pe care îl facem pentru apărarea securităţii cetăţenilor europeni. Cel puţin faţă de subordonaţii dumneavoastră şi faţă de cetăţenii care v-au acordat un vot de încredere rămâneţi, domnule ministru, cu o datorie morală. Pentru că pe minciuni şi nedreptate nu se poate construi nimic măreţ şi durabil", încheie Bode.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News