Data publicării:

Teodor Baconschi, reacție la textul Pr. Prof. Viorel Ioniță: "Articolul e vădit ostil intelectualității mirene..."

Autor: Crişan Andreescu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Teodor Baconschi: BOR e împărțită între cei care percep Ortodoxia ca parte a civilizației euro-americane (cu temelia ei în imperiul roman) și cei care o văd ca pe un adversar al Occidentului. FotoȘ Facebook Teodor Baconschi
Teodor Baconschi: BOR e împărțită între cei care percep Ortodoxia ca parte a civilizației euro-americane (cu temelia ei în imperiul roman) și cei care o văd ca pe un adversar al Occidentului. FotoȘ Facebook Teodor Baconschi
Teodor Baconschi reacționează la textul Pr. Prof. Viorel Ioniță din Ziarul Lumina, intitulat "Reflecții pe marginea petiției adresate conducerii Bisericii Ortodoxe Române pentru a schimba datele Paștilor".

Relatii cu publicul. Prof. Viorel Ioniță - care a trăit o viață cu felurite misiuni la Conferința Bisericii Europene (Geneva) - scrie un articol stufos, sub titlul de ”reflexii personale”. Articolul e vădit ostil intelectualității mirene care, vezi Doamne, ar ”pune presiune pe Sf. Sinod” în chestiunea îndreptării calendarului pascal.

Prin anii 80, când preda la catedra de Istorie Bisericească Universală (și apreciez cu nota 10 lucrare de licență despre ”Antecedentele iconoclasmului bizantin”) domnia sa părea mult mai deschis spre dialogul ecumenic: deh, se mai schimbă oamenii în atâta amar de vreme. !

Evident, tabăra filetistă a luat articolul Pr. Ioniță drept răspuns oficial și definitiv la BOR față de chestiunea în discuție și-a arătat imediat satisfacția umedă. Așa cum și tabăra care vrea relații frățești între creștinii de toate confesiunile sa bucurat când dl Vasile Bănescu a anunțat că Sf. Sinod va discuta tema la reuniunea sa următoare, din luna iunie 2023!

Dincolo de episoadele acestui foileton care a scos la iveală multă mizerie, agresivitate și rea voință, nu se confirmă ce știam deja: BOR e împărțită între cei care percep Ortodoxia ca parte a civilizației euro-americane (cu temelia ei în imperiul roman) și cei care o văd ca pe un adversar al Occidentului (acuzat de toate relele, în contrast cu suma virtuților, pe care o găsești doar la Răsărit de Constantinopol, de pildă la Moscova).

Sunt convins că, la proxima sa întrunire, Sf. Sinod va trata cu seriozitate problema și va acționa echilibrat, fără să-și alienieze intelectualitatea laică, angajată - cu prețul multor ”cucuie” din partea progresiștilor anti-clericali și a filetiștilor radicalizați - în apărarea valorilor creștine nealterate ideologic.

Vezi și: Cotidianul Patriarhiei Române face lumină, publicând un articol care atacă inițiativa lui Papahagi și Baconschi de a schimba data Paștilor

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel