Tentativa de sinucidere creşte nivelul de alertă în SPP. Unde va vorbi Băsescu de Revelion
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
basescu spp
basescu spp

Cazurile tip Adrian Sobaru erau aşteptate de Serviciile speciale, odată ce situaţia socio-economică şi politică s-a deteriorat până la un nivel fără precedent în România. În societăţile dictatoriale sau autoritariste, unele persoane nemulţumite de obtuzitatea autorităţilor sau de refuzul permanent al dialogului pot recurge la gesturi disperate, similare celui petrecut joi în Parlament.

Teama celor de la Putere este legată nu doar de imagine, ci şi de posibile atentate ale unor "lupi singuratici", adică a unor persoane disperate, care iau decizii de moment, profitând de conjunctura care le scoate în cale un demnitar. Astfel de atacuri sunt greu de prevenit, tocmai pentru că nu sunt planificate şi nu pot fi depistate din vreme. Puterea se temea de gesturi tip Adrian Sobaru, mai ales că fuseseră tentative în acest sens, atât la mitingurile de la Cotroceni, dar şi în perioada Ceauşescu.

Singura măsură care poate fi luată este limitarea "băilor de mulţime" şi controlul strict al accesului la evenimente la care participă politicieni ai Puterii. Este de aşteptat ca în perioada viitoare, pedeliştii să renunţe la evenimente care implică mase mari de oameni neînregimentaţi în partid. Primul care se va confrunta cu o situaţie "deschisă" este Traian Băsescu, care trebuie să continue tradiţia discursurilor publice de Anul Nou, ca să nu dea impresia că se teme. Piaţa Universităţii este exclusă, din cauza problemelor de securitate, dar şi pentru a evita huiduielile publicului. Cel mai probabil va fi aleasă o staţiune de munte sau un mic orăşel, unde va fi alcătuit un dispozitiv de pedelişti care va bloca accesul publicului spre locul discursului. Echipele de transmisie TV vor fi blocate de "mulţime", focalizându-se strict pe vorbitor, iar iluminarea precară de la ora discursului face greu de sesizat mişcările din afara zonei acoperite de reflectoare.

În 2009, a fost aleasă Sinaia, mesajul fiind rostit în faţa hotelului New Montana. S-ar putea, deci, merge pe aceeaşi variantă (nu a spus Traian Băsescu că a avut un an perfect?) sau să se aleagă o locaţie şi mai izolată.

Citeşte şi:

Adrian Sobaru, electrician la TVR, a încercat să se sinucidă în faţa premierului. „Mi-aţi luat pâinea copiilor. Asta-i pentru tine Boc“ – VIDEO

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel