Urmărește emisiunea live
Tentativa de secesiune, Spania. Lideri catalani, ani de închisoare
Data publicării:
Autor: Sebastian Florea
WhatsApp
Parchetul spaniol cere de la 7 la 25 de ani de închisoare împotriva a 12 lideri catalani pentru tentativa de secesiune de anul trecut.

Parchetul spaniol a cerut vineri pedepse între şapte şi 25 de ani de închisoare împotriva a 12 lideri catalani pentru rolul lor în tentativa de secesiune a Cataloniei din octombrie anul trecut, informează AFP. Cea mai drastică pedeapsă, de 25 de ani, a fost cerută pentru rebeliune şi deturnare de fonduri publice împotriva fostului vicepreşedinte regional Oriol Junqueras, în timp ce în cazul fostei şefe a parlamentului catalan Carme Forcadell parchetul a cerut 17 ani, la fel ca pentru foştii preşedinţi ai unor influente asociaţii proindependenţă Jordi Sanchez şi Jordi Cuixart.

Toţi patru se află deja la închisoare, primul exact de un an. Potrivit ministerului public, planul de secesiune al liderilor catalani prevedea 'folosirea tuturor mijloacelor pentru a-şi atinge obiectivul, inclusiv - având certitudinea că statul nu va accepta situaţia - a violenţei necesare pentru a asigura rezultatul ilegal vizat'. După un referendum privind autodeterminarea, desfăşurat pe 1 octombrie 2017, interzis de Madrid şi marcat de violenţe între manifestanţi şi poliţie, tentativa de secesiune a culminat la 27 octombrie anul trecut cu proclamarea unei republici independente de către deputaţii separatişti majoritari în legislativul catalan.

Guvernul spaniol a reacţionat imediat, prin destituirea executivului catalan, dizolvarea parlamentului regional şi plasarea regiunii sub tutela Madridului. Fostul lider catalan Carles Puigdemont, personajul central al tentativei de secesiune a Cataloniei, autoexilat în Belgia, nu se află printre cei trimişi în faţa instanţei, Spania nejudecând în absenţă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel