Tentativă de lovitură de stat în Sudan. UPDATE: Oficiali de rang înalt, arestați. Populația e chemată să contracareze acțiunea
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Tentativă de lovitură de stat în Sudan  /  Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Tentativă de lovitură de stat în Sudan / Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
O tentativă de lovitură de stat a avut loc, marți dimineață, în Sudan.

UPDAE: 

Un oficial militar a declarat că un număr nespecificat de trupe din corpul blindat se află în spatele tentativei de lovitură de stat și că au încercat să preia mai multe instituții guvernamentale, dar au fost opriți.

Oficialul, care a vorbit sub condiția anonimatului, deoarece nu a fost autorizat să informeze mass-media, a declarat că multe trupe, inclusiv ofițeri de rang înalt, au fost arestați.

Autoritățile sudaneze au raportat că armata rămâne sub control, în timp ce televiziunea de stat a chemat ppopulația să „contracareze” încercarea, dar nu a oferit mai multe detalii.

„Totul este sub control. Revoluția este victorioasă ”, a scris purtătorul de cuvânt Mohamed al-Faki Suleiman, membru al consiliului militar-civil aflat la conducere, pe Facebook. El a cerut, de asemenea, sudanezilor să protejeze tranziția, mai scrie AlJazeera.

Știre inițială: 

O tentativă de lovitură de stat în Sudan a „eșuat” marți dimineață, a informat presa de stat, fără a identifica specifica cine a organizat-o.

„A existat o încercare de lovitură de stat eșuată, oamenii ar trebui să se confrunte cu asta”, au raportat mass-media de stat.

O sursă guvernamentală sudaneză a declarat pentru Reuters că se iau măsuri pentru a o stopa. Sursa, vorbind sub condiția anonimatului, a declarat că lovitura de stat a implicat o încercare de a prelua controlul radioului de stat din Omdurman, peste râul Nil, din capitala Khartoum, scrie AlJazeera.

Lovitură de stat în Guineea. Membrii forţelor speciale au luat cu asalt palatul prezidenţial

Schimburi intense de focuri s-au auzit duminică în apropierea palatului prezidenţial din capitala republicii Guineea.

Mai multe videoclipuri distribuite pe reţelele de socializare îl arătau pe preşedintele Alpha Conde reţinut de forţele speciale ale armatei. Guvernul a fost dizolvat. Naţiunea din Africa de Vest are o lungă istorie a loviturilor de stat orchestrate de armată.

Un colonel al armatei din Guineea a anunţat la televiziunea de stat că guvernul preşedintelui Alpha Conde a fost dizolvat.

„Nu vom mai încredinţa puterea politica unui singur om, ci o vom da oamenilor ”, a spus Doumbouya, adăugând că şi constituţia a fost dizolvată şi că frontierele terestre sunt acum închise.

Precizări ale conducerii statului

O sursă militară a declarat pentru Reuters că în schimburile de focuri au fost implicaţi şi membri „supăraţi" ai forţelor speciale.

Într-o încercare de a calma spritele Ministerul Apărării a publicat un comunicat în care spunea că garda prezidenţială şi alte forţe de securitate desfăşoară „acţiuni pentru restabilirea ordinii şi păcii”.

Televiziunea de stat a difuzat muzică şi alte programe, dar nu a făcut nicio menţiune asupra focurilor de armă care au răsunat toată ziua în cartierul Kaloum din Conakry.

Conde a venit pentru prima dată la putere în 2010, la primele alegeri democratice ale ţării de la independenţa faţă Franţa, obţinută în 1958. Mulţi au văzut preşedinţia sa ca un nou început pentru ţară, care a fost înconjurată de decenii de guvernare coruptă şi autoritară (citește mai mult AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel