Tentativa de lovitură de stat din 2016. Erdoğan a aruncat în închisoare sute de oameni
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Recep Erdogan
Recep Erdogan
Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan, a aruncat în închisoare pe viață peste 300 de inculpați, complici la tentativa de lovitură de stat din 2016.

Un tribunal din Turcia a condamnat la închisoare pe viață la 337 de oameni, printre care și ofițeri militari, într-unul dintre cele mai mari procese legate de încercarea de lovitură de stat din 2016. Piloții forțelor aeriene și comandanții armatei au fost printre cei aproape 500 de inculpați acuzați că au încercat să îl dea jos de la putere pe președintele Recep Tayyip Erdoğan.

De asemenea, în urmă cu un an, șeful forțelor aeriene, Akin Ozturk, a fost condamnat la închisoare pe viață. Acesta e acuzat că a coordonat atentatele din Ankara, care au dus la moartea a zeci de persoane.

Pe cine a dat vina președintele turc?


Erdoğan spune că preotul musulman Fethullah Gulen a conceput planul de lovitură de stat și la înlăturarea sa de la putere. Totuși, Gulen a negat orice implicare în tentativa de lovitură de stat din iulie 2016, care a ucis 251 de persoane și a rănit peste 2.000. În acel moment, Erdoğan era în vacanță într-o stațiune. 

În același timp, mii de civili s-au adunat în sprijinul lui Erdoğan, confruntându-se cu soldați trădători pe care i-a blocat să pună mâna pe putere. Aproape 500 de persoane sunt judecate pentru complotul privitor la tentativa de lovitură de stat. Ofițerii care au încercat lovitura de stat împotriva lui Erdoğan, au confiscat avioane la baza Akinci, luându-l ostatic pe Hulusi Akar, șeful de cabinet al președintelui.

Mișcarea Hizmet, condusă de Fethullah Gulen, a fost numită organizație „teroristă” de către Erdoğan.Deși acesta a fost un aliat al președintelui, de la încercarea de lovitură de stat, acesta a rămas în Pennsylvania, SUA, în timp ce Turcia își dorește extrădarea, potrivit BBC.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel