Tensiunile în Marea Oman se amplifică după ce două petroliere au fost atacate
Acuzaţiile americane conform cărora Teheranul se face responsabil de atacurile care au vizat joi două petroliere în Marea Oman sunt lipsite de fundament, a afirmat vineri Iranul, acuzând la rândul său Washingtonul de "sabotaj diplomatic", relatează Reuters.
"Faptul că SUA au profitat imediat de ocazie pentru a lansa alegaţii împotriva Iranului fără să existe vreo dovadă întemeiată sau circumstanţială în acest sens arată clar că (Washingtonul şi aliaţii săi arabi) au trecut la planul B: cel al sabotajului diplomatic şi al disimulării #TerorismuluiEconomic împotriva Iranului", a scris pe Twitter ministrul de externe al Iranului, Mohammad Javad Zarif.
Acuzaţiile lansate de şeful diplomaţiei americane Mike Pompeo sunt "lipsite de fundament", se subliniază într-un comunicat al Ministerului iranian al Afacerilor Externe.
"A acuza Iranul pentru accidentele suspecte şi nefericite cărora le-au căzut victimă petroliere pare să fie cea mai simplă soluţie pentru dl Pompeo şi celelalte autorităţi americane", notează în comunicat purtătorul de cuvânt al MAE de la Teheran, Abbas Moussavi.
Acesta insistă că, dimpotrivă, Iranul, care este "responsabil cu asigurarea securităţii în strâmtoarea Ormuz", a venit "în ajutorul" navelor avariate şi le-a "salvat" echipajele.
"Guvernul SUA consideră că Republica islamică Iran este responsabilă de atacurile de azi din Marea Oman", a afirmat joi Mike Pompeo, în cursul unei alocuţiuni, acuzând Teheranul că încearcă să blocheze trecerea navelor cu petrol prin strâmtoare pentru a perturba piaţa mondială.
Informații secrete
Şeful diplomaţiei SUA a evocat ca argumente informaţii primite de la serviciile de specialitate, "armele folosite", atacurile precedente asupra unor nave în zonă şi faptul că niciuna din grupările aliate Iranului din regiune nu dispun, în opinia sa, de mijloacele necesare pentru a atinge "un asemenea nivel de sofisticare".
Nu este clar deocamdată ce anume a provocat exploziile de joi de pe petrolierele Front Altair, norvegian, şi Kokuka Courageous, japonez, care au avariat navele şi au determinat echipajele să le abandoneze. Cei 44 de membri ai echipajului celor două vase au fost recuperaţi de nave iraniene. Exploziile au survenit la o lună de la un incident asemănător care a vizat mai multe nave în aceeaşi zonă.
Iniţial s-a spus că nava niponă ar fi fost lovită de o torpilă, dar o persoană informată a asigurat că nu au fost folosite torpile, a menţionat Reuters. Joi seara, armata SUA a difuzat o înregistrare video care arată cum Gărzile revoluţionare ale Iranului îndepărtează o mină neexplodată de pe o latură a navei Kokuka. Potrivit altei surse, explozia de pe Front Altair ar fi putut fi provocată tot de o mină magnetică.
Cotaţia barilului de petrol a crescut joi cu peste 4%, după atacuri. Prin strâmtoarea Ormuz trece aproape o cincime din petrolul mondial, adică aproximativ 17,2 milioane de barili pe zi.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News