Tensiuni tot mai mari în Brazilia, după înfrângerea lui Bolsonaro în alegeri
Tensiunile continuau joi în Brazilia, unde preşedintele în exerciţiu Jair Bolsonaro le-a cerut cu o zi în urmă susţinătorilor săi să pună capăt ultimelor blocaje rutiere, cauţionând în acelaşi timp "manifestaţiile legitime" după înfrângerea sa la limită în faţa lui Luiz Inacio Lula da Silva la alegerile prezidenţiale, relatează AFP.
"Vă lansez un apel: deblocaţi drumurile. Nu mi se pare că asta face parte din manifestaţii legitime", a spus miercuri liderul de extremă-dreapta, într-un video difuzat pe reţelele de socializare, făcând referire la barajele menţinute în mai mult de jumătate din state, chiar dacă ele erau mult mai puţine decât marţi.
"Celelalte manifestaţii care au loc în toată Brazilia, în alte locuri, fac parte din jocul democratic, sunt binevenite", a adăugat el.
Ziua de mobilizare de miercuri a fost marcată de un episod violent: la un baraj rutier în apropiere de Mirassol, în statul Sao Paulo (sud-est), un şofer a intrat în manifestanţi, rănind cel puţin şapte persoane, conform CNN, notează Agerpres.
Unii susţinători ai lui Bolsonaro au ameninţat jurnalişti, între care şi o echipă a AFP, în special în Sao Paulo.
Conform site-ului de ştiri UOL, manifestaţii în favoarea unei intervenţii a armatei au avut loc miercuri în faţa unor clădiri militare din 11 state, dintr-un total de 27 de state.
Aceste proteste au avut loc la o zi după un discurs al lui Jair Bolsonaro, fost căpitan militar nostalgic după dictatura militară (1964-1985), învins la limită la alegerile prezidenţiale de duminică de fostul preşedinte Luiz Inacio Lula da Silva (2003-2010).
El a rupt marţi tăcerea de două zile, spunând că "va respecta" Constituţia şi a dat undă verde tranziţiei spre succesorul său de stânga.
Dar a livrat şi un mesaj perceput ca o încurajare de către susţinătorii săi: "Manifestaţiile paşnice vor fi mereu binevenite".
Potrivit lui Bolsonaro, manifestaţiile sunt "rezultatul indignării şi al unui sentiment de nedreptate privind modul în care s-a derulat procesul electoral".
pă ce Bolsonaro și-a transmis mesajul, șeful său de cabinet, Ciro Nogueira, a indicat că administrația sa nu va contesta rezultatul alegerilor.
„Președintele Jair Bolsonaro... m-a autorizat să începem procesul de tranziție”, a spus el.
Curtea Supremă a făcut ecou acestei interpretări într-o declarație, în care a spus că, dând undă verde procesului de tranziție, Bolsonaro „recunoscuse rezultatul final al alegerilor”.
Observatorii cred că, după ce a părăsit puterea, Bolsonaro s-ar putea afla expus unei multitudini de posibile investigații și acuzații legate de știri false, comportament antidemocratic, presupusă corupție și gestionarea îndoielnică ca pandemiei Covid, care a ucis aproape 700.000 de brazilieni.
Barajele au dus la dificultăţi de aprovizionare în Brazilia, care se bazează aproape exclusiv pe reţeaua rutieră pentru a livra bunuri şi produse alimentare.
Confederaţia naţională a industriilor a avertizat marţi asupra "riscului unei penurii şi a unei lipse de combustibil" dacă barajele rutiere nu sunt ridicate rapid.
Site-ul de ştiri G1 estima că 70% dintre supermarketuri se confruntă cu probleme de aprovizionare la unele produse.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News